Виборча доба на Харківщині була досить напруженою — ОПОРА фіксувала можливі порушення виборчого законодавства як виборцями, так і членами дільничних комісій. Про це на пресконференції 22 липня розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

Більшість дільничних виборчих комісій в Харкові і області вчасно розпочали ранкові засідання, прийняли присягу перед початком роботи і відкрили дільниці для голосування виборців. На деяких виникли невеликі проблеми, які не вплинули суттєво на процес волевиявлення громадян і голосування розпочалось вчасно.

На виборчій дільниці 631 440 виник конфлікт між членкинею комісії і спостерігачкою  ОПОРИ, яка зробила зауваження через велику кількість контрольних листів в приміщенні ДВК. Після суперечки і повторного зауваження зайві контрольні листи були знищені.

Під час процесу голосування ОПОРА фіксувала знищення виборчого бюлетеню на виборчій дільниці № 631552 у Харкові на вул. Франтішка Крала, 49 — виборець розірвала його, бо неправильно зрозуміла члена ДВК, який сказав їй зіпсувати бюлетень, якщо вона не хоче віддавати свій голос.

Також ОПОРА виявила на дільницях № 630 495 і № 630437 спроби проголосувати без пред’явлення паспорту, але після зауважень від спостерігачів ОПОРИ члени ДВК зупиняли видачу виборчої документації. На дільниці  №631466 чоловік намагався проголосувати за свою матір за довіреністю, у чому йому відмовили члени комісії і спостерігачі.

В середині дня на «гарячу лінію» поліції в Харківській області прийшло повідомлення закладену вибухівку на 14 виборчих дільницях Харкова. Правоохоронці за дві години перевірили будівлі виборчих дільниць, хід голосування не зупиняли, вибухівку не знайшли.

Спостерігачка ОПОРИ на дільниці №631666 зафіксувала факт винесення виборчої документацію до виборця, який самостійно не міг потрапити на дільницю через те, що його візок не проходив в двері, і написала заяву до Національної поліції, після чого комісія прийняла рішення про її видалення. Після цього ДВК спочатку прийняла рішення про видалення спостерігачки, але згодом все ж допустила її назад. ОПОРА подала до поліції заяву про перешкоджання роботі спостерігача.

«Недостатня кваліфікація членів виборчих комісій іноді призводить до вчинення ними незаконних. В цьому випадку ДВК, не знаючи процедур, йшла на вчинення кримінального злочину», — прокоментував координатор спостереження.

Всі дільниці в регіоні закрились вчасно, почали вечірні засідання і підрахунок голосів — на цьому етапі серйозних порушень не було. Але пізніше вночі спостерігачі ОПОРИ фіксували порушення на ОВК Харківської області  — там члени дільничних комісій масово виправляли протоколи, які окружні комісії відправили на уточнення. В одному з таких випадків член комісії 631589 напав на спостерігачку ОПОРИ і вдарив її. ОПОРА викликала поліцію на ОВК і написала заяву про вчинення злочину, передбаченого частиною 2  статті 157 ККУ.

В приміщенні ОВК №176 члени дільничної виборчої комісії переписували протокол, після того, як комісію відправили на уточнення.  Спостерігач ОПОРИ зафіксував порушення та викликав поліцію. Голова комісії зробила зауваження комісії та відправила її назад на дільницю. Аналогічні ситуації фіксували у ОВК 177, 179 та 181. 

«Окремі ДВК, маючи бажання пошвидше позбутися виборчої документації, нехтують процедурою підрахунку голосів, роблять це в незаконний спосіб. Досить часто подібні дії призводять до неточності даних в протоколах про підрахунок голосів і комісії відправляють на уточнення. Після цього окремі ДВК свідомо йдуть на злочин, а саме підробляють протоколи не на засіданні ДВК. Наші спостерігачі, фіксуючи подібні дії, завжди звертаються до представників Національної поліції», — наголосив представник ОПОРИ.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)