Впродовж дня голосування у Рівненській області спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА  на 3 виборчих дільницях зафіксували факти видачі виборчих бюлетенів для голосування та здійснення волевиявлення без паспортів громадянина України. Також 8 виборчих дільниць не були забезпечені необхідною кількістю стаціонарних та переносних виборчих скриньок.  Про це повідомили представники ОПОРИ 22 липня під час пресконференції «Перебіг дня голосування на Рівненщині та результати паралельного підрахунку голосів ОПОРИ».

Координатор спостереження ОПОРИ за виборами у Рівненській області представив результати громадського спостереження в області за виборами народних депутатів та порушення, зафіксовані спостерігачами ОПОРИ.

«Згідно з даними окружних виборчих комісій, явка на виборах народних депутатів у Рівненській області склала 48,06%. Загалом волевиявлення здійснили 386 275 виборці. Станом на 12:00 год Центральна виборча комісія опрацювала 57,01% протоколів. Щодо попередніх результатів в одномандатних виборчих округах Рівненської області: у 152 виборчому окрузі найбільшу кількість голосів отримує Олександр Ковальчук, у 153 виборчому окрузі – Роман Іванісов, у 154 – Олександр Аліксійчук, у 155 – Віктор М’ялик та у 156 – Сергій Литвиненко», - повідомив він.

У Рівному ДВК №560940 не вела протоколу підготовчого засідання. Секретарка  комісії обґрунтувала це тим, що під час ранкового засідання не мали часу вести протокол.  Розпочали заповнювати протоколи після зауваження спостерігачки ОПОРИ.

Також спостерігачі зафіксували 8 фактів, коли виборчі дільниці не були забезпечені необхідною кількістю стаціонарних та переносних виборчих скриньок. Це:

  • ДВК №560940 (м. Рівне)
  • ДВК №560982 (м. Рівне)
  • ДВК №560783 (м. Сарни)
  • ДВК №560668 (с. Пересопниця, Рівненський р-н)
  • ДВК №560358 (смт. Мізоч, Здолбунівський р-н)
  • ДВК №560632 (с. Крупець, Радивилівський р-н)
  • ДВК №560471 (с. Лісопіль, Костопільський р-н)
  • ДВК №560455 (с. Деражне, Костопільський р-н)

На трьох виборчих дільницях Рівненської області виборці отримали бюлетені для голосування та здійснили волевиявлення без паспортів громадянина України. Такі факти зафіксували спостерігачі ОПОРИ на:

  • ДВК №560073 (с. Масевичі Рокитнівського р-ну)
  • ДВК №560393 (с. Ступно Здолбунівського р-ну)
  • ДВК №560185 (с. Софіївка Перша Дубенського р-ну) двічі видала бюлетені виборцям по пред’явленню пенсійного посвідчення та водійських прав.

У Рівному на ДВК №560932 спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадок, коли виборець відмовився голосувати за кандидатів у народні депутати у загальнодержавному виборчому окрузі та вкидати бюлетень до виборчої скриньки. Поліція вилучила бюлетень, як речовий доказ та склала протокол про правопорушення.

Громадська омбудсменка ОПОРИ із захисту виборчих прав у Рівненській області повідомила, що на ДВК №561003 міста Рівне комісія, схоже, вирішили запровадити власну процедуру складання протоколів про підрахунок голосів та видачу їх копії. Попри обов'язковість надання копії протоколу під час підсумкового засідання на прохання офіційного спостерігача (до того, як члени ДВК поїдуть передавати виборчу документацію до ОВК) – члени   цієї виборчої комісії фактично здали протоколи на ОВК і лише по поверненню почали заповнювати копії протоколів для тих, хто бажав їх отримати. На зауваження ОПОРИ та запитання про причини такої ситуації, члени комісії повідомили, що вони «не встигали вчасно оформити копії протоколів», однак - не змогли пояснити до чого саме вони не встигали.

«Впродовж дня голосування спостерігачі ОПОРИ фіксували друковані агітаційні матеріали кандидатів у народні депутати по 152, 153 та 154 виборчих округах. Зокрема, виявлена агітація Олександра Курсика, Андрія Мітюхіна, Володимира Валявки, Євгена Козакова, Володимира Цвіля, Віталія Ундіра, Віктора Щербачука, Олександра Аліксійчука, Олександра Дехтярчука, Ігоря Луценка, Володимира Ткачука та Владислава Сухляка», - зазначила вона.

Окрім цього, кандидат у народні депутати по 152 виборчому окрузі (м. Рівне) Роман Стасюк опублікував на сторінці у соціальній мережі Facebook фото виборчого бюлетеня з позначкою навпроти своєї кандидатури. У поліції повідомили, що даний факт занесений до журналу обліку звернення громадян та ведеться розслідування.

Начальник Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Рівненській області Руслан Жук повідомив про зафіксовані впродовж дня голосування порушення.

«На охорону 1006 ДВК та 5 ОВК області та передвиборчих матеріалів було залучено 1 223 працівника поліції. Станом на 10:30 ранку, 960 ДВК вже опрацьовані бюлетені і протоколи і направляються до ОВК.  539 ДВК перебувають у чергах біля окружних виборчих комісій. 421 ДВК вже здали усю виборчу документацію та закінчили виборчий процес», - повідомив правоохоронець.

Впродовж дня голосування, 21 липня було зареєстровано 58 фактів правопорушень. В загальному це правопорушення, які суттєво не вплинули на хід виборів. Зокрема, 5 фактів пошкодження бюлетенів. По 7 повідомленнях складено 10 адмінматеріалів, коли виборці приходили в стані алкогольного сп’яніння на виборчу дільницю, рвали бюлетені, вживали нецензурну лайку.

«В загальному, вибори в Рівненській області пройшли спокійно. Не допущено жодних суттєвих або масових порушень», - додав Руслан Жук.

Речник Головного управління Національної поліції у Рівненській області Антон Крук підсумував порушення під час виборчого процесу.

«З початку виборчої кампанії до поліції надійшло 223 повідомлення. Після перевірки цих фактів,  складено 58 адмінматеріалів і безпосередньо під час дня виборів, складено 10 адмінматеріалів. За усіма фактами відкрито 10 кримінальних справ, відомості яких внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. В основному, це підробка документів, умисне пошкодження майна, крадіжки та хуліганство», - прокоментував Антон Крук.

Що стосується дня виборів, це 3 кримінальних провадження, одне з яких – хуліганство у Сарненському районі. Також провадження за зверненням трьох кандидатів у народні депутати у Демидівському районі. З’ясувалось, що один з кандидатів схиляв членів дільничної виборчої комісії працювати на його користь.  

«Завдяки скоординованим чітким діям Нацполіції, Держслужби з надзвичайних ситуацій, служб, які входять у систему МВС, ОПОРИ та засобів масової інформації  - ми змогли спрацювати на випередження, на профілактику, вчасно реагувати на усі факти порушень та приймати відповідні рішення», - підсумував представник поліції.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.