22 липня вночі під час спостереження за виборчим процесом поблизу окружної виборчої комісії ВО №201 (м. Чернівці) спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА помітила членів дільничної виборчої комісії з виборчою документацією.

За словами спостерігачки, вона помітила у руках членів дільничної виборчої комісії, ймовірно, протоколи, які члени ДВК хотіли переписати, а також печатку.

«О 00:17 я помітила, що члени ДВК, які вийшли з ОВК (ймовірно, вони були відправлені на уточнення), пішли до своєї машини, яку перед цим залишили на вулиці Бомогольця. Коли я почала знімати відео і запитувати про те, що вони роблять у машині,  і чому  в однієї з них в руках печатка, вона відповіла: «Ми перепровіряємо». Що саме перепровіряють не було зрозуміло, бо члени ДВК швидко покинули авто і попрямували в різних напрямках. Я подзвонила на 102 і викликала поліцію. Заяву написала, пояснення теж», - розповіла, довготермінова спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області.

Згідно з абзацом 2 частини 7 статті 94 Закону України «Про вибори народних депутатів України» у разі виявлення у протоколі дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі виправлень, помилок, неточностей, які можливо усунути без повторного підрахунку голосів, окружна виборча комісія своїм рішенням може зобов’язати дільничну виборчу комісію внести зміни до встановлених результатів голосування виборців на виборчій дільниці шляхом складання протоколу (протоколів) про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі з поміткою "Уточнений" відповідно до пункту 2 частини п’ятої цієї статті, про що зазначається у протоколі засідання окружної виборчої комісії. Протягом часу розгляду цього питання дільничною виборчою комісією подані до окружної виборчої комісії примірники протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та одномандатному окрузі, виборчі бюлетені та інші виборчі документи, зазначені у частині дванадцятій статті 91 цього Закону, зберігаються в окружній виборчій комісії.

Згідно з частиною 7 статті 91 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється заповнення протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі олівцем, а також внесення до них без відповідного рішення дільничної виборчої комісії будь-яких виправлень.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.