На Закарпатті, під приміщенням ОК №69 (центр - Мукачево) дві дільничні виборчі комісії чекають, оскільки підписали протоколи про підрахунок голосів 22 липня, хоча закінчили його ще 21 липня.

За інформацією спостерігача ОПОРИ це дві дільничні виборчі комісії - №210209 (село Крайня Мартинка) та №210349 (село Герцівці). Як прокоментували спостерігачу представники ДВК, вони не думали, що доїдуть до ОВК до півночі, тому і підписали протоколи вже 22 липня.

Така ж ситуація і на окрузі №70 (центр - Свалява), одну із ДВК, а саме №210346 (село Грабово), яка приїхала до 00:00 в окружній виборчій комісії розвернули, адже протокол був підписаний 22 липня, а не 21.

Згідно із частиною 5 статті 91 Закону України «Про вибори народних депутатів України» у протоколах про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі зазначаються дата і час (година і хвилини) його підписання членами дільничної виборчої комісії. Кожен примірник протоколу підписується головою, заступником голови, секретарем та іншими членами дільничної виборчої комісії, які присутні на засіданні виборчої комісії. Член дільничної виборчої комісії, присутній на засіданні дільничної виборчої комісії, зобов'язаний підписати протокол про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці.                                                       

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)