Станом на 20:00 ОПОРА зафіксувала спроби бути присутніми на виборчих дільницях невідомим особам, кілька випадків псування бюлетенів виборцями, заміни у дільничних виборчих комісіях у 94 ВО та неповну інформацію у плакатах про кандидатів у 91 ВО.

У Білій Церкві (90 ВО) на виборчій дільниці № 321141 з'явився виборець, який зіпсував, а потім хотів винести бюлетень з дільниці. Наряд поліції намагався його вгамувати. А на дільниці №321170 близько 19:00 виборець намагався винести бюлетень, члени комісії вчасно викликали поліцію і порушника затримали.

У 93 виборчому окрузі, у місті Кагарлик п'яний чоловік зіпсував свої бюлетні, не зайшовши у кабінку, помалював їх, коли ставив підпис. І вкинув до скриньки  для голосування. Голова комісії написав заяву у поліцію щодо інциденту.

У селі Семиполки Київської області (97 ВО)  на дільницю прийшло декілька людей із бажанням спостерігати за виборами. Однак надавати документи, чи хоча б просто представитися,  відмовилися.

Також на Київщині виборці писали  заяви для повторного отримання бюлетенів через кандидатів-«двійників». Зокрема, у Білій Церкві 6 громадян скористалися правом написати заяву на повторне отримання бюлетенів. У 5 випадках виборці помилилися з прізвищами кандидатів-«двійників». 

У 94 виборчому окрузі виборча комісія замінила 72 членів дільничної виборчої комісії у 58 ДВК зі 136 в окрузі.  ОВК 94 виборчого округу провела засідання о 14:30. На ньому члени комісії розглянули подання щодо внесення змін до складу дільничних виборчих комісій округу і відповідно ухвалили рішення про ці заміни. Відтак, замінили понад 70 членів у 58 дільничних виборчих комісіях.

У десяти кандидатів у 91 виборчому окрузі, висунутих політичними партіями, на інформаційних плакатах у довідці не був вказаний суб'єкт висування. Натомість, зазначено лише у двох політичних сил – «Слуги народу» та Радикальної партії. Загалом у 91 виборчому окрузі зареєстровано 24 кандидати у народні депутати, половина – від політичних партій. У всіх них на сайті ЦВК зазначений суб'єкт висування, тобто, від якої вони політичної сили. Водночас, на виборчих дільницях округу, на інформаційних плакатах, які були розміщені для ознайомлення виборців з біографіями та програмами кандидатів, інформація про суб'єкт висування є лише у двох кандидатів – Олега Дунди від «Слуги народу» та Павла Тернового від Радикальної партії. Натомість, суб'єкти висування не зазначені у кандидатів: Віктора Бойка від ВО «Батьківщина», Костянтина Гуріна від «Аграрної партії», Ореста Криштафовича від політичної партії «УДАР», Микити Лисенка від «Голосу», Лариси Майсак від «Сили і честь», Олега Нестеранка від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя», Володимира Притуленка від «Самопомочі», Андрія Семененка від «Опозиційного блоку», Миколи Синиці від ВО «Свобода» та Олега Спіженка від політичної партії «Громадянська позиція». Зазначимо, відповідно до ч.5 ст. 63 Закону України «Про вибори народних депутатів», Центральна виборча комісія за рахунок коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів депутатів, забезпечує виготовлення не пізніш як за тридцять п’ять днів до дня виборів інформаційних плакатів кандидатів у депутати, зареєстрованих в одномандатних округах. Плакати повинні містити біографічні відомості кандидата у депутати, його передвиборну програму  та фотокартку, подані ним при реєстрації. Центральна виборча комісія погоджує з кандидатом у депутати, зареєстрованим в одномандатному окрузі, текст та поліграфічне виконання його інформаційного плаката. 

Нагадаємо, у день голосування ОПОРА також зафіксувала агітацію у кількох округах області. Йдеться про агітацію на користь різних політичних сил та кандидатів  стовпах, банерах на балконах, а також  «смс від кандидатів».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)