Протягом парламентської кампанії динаміка випадків ймовірних порушень виборчого законодавства у Донецькій області більш позитивна, ніж під час президентських виборів. Порівняно з минулими виборами, на даний час зафіксовано на 221 подію менше. Найчастіше протягом поточної кампанії «грішать» незаконною агітацією, перешкоджаннями роботі ОВК та конфліктами у виборчих дільницях. Про це йшла мова під час пресконфреренції ОПОРИ.

За звітом Павла Олєксєєнка, полковника Головного управління Національної поліції у Донеччині, станом на 17:00 до Журналу єдиного обліку внесено 175 подій, пов’язаних з порушенням виборчого законодавства. З них зареєстровано до ЄРДР 10 порушень, складено 1 адміністративний протокол. Щодо інших проводиться перевірка.

Загалом зареєстровано 716 повідомлень до Журналу єдиного обліку, з них кримінальних – 38 та адміністративних протоколів складено 31.

За аналогічний період  перед другим туром виборів президента було 937 повідомлень, до ЄРДР записали 59 кримінальних та 22 – адміністративних протоколів.

Серед найпоширеніших видів порушень зазначається проведення агітації – 15 випадків, перешкоджання здійснення виборчого права  роботи виборчих комісій – 12, конфлікт – 5, знаходження у стані алкогольного сп’яніння на території ДВК – 1, порушення виборчого законодавства – 47, відсутність у списках виборців – 3, відсутність документу для отримання бюлетеню – 5, фотографування бюлетеня – 5, підкуп виборців – 11, інше – 71.

126 повідомлень надходили від громадян, 30 – від членів ОВК та ДВК, 11 – від поліції, від офіційних спостерігачів – 7, від Громадянської мережі ОПОРА – 1.

Протягом «дня тиші» до Журналу єдиного обліку було зареєстровано 59 подій, пов’язаних з порушенням виборчого законодавства, з яких до ЄРДР внесено 2 порушення, складено 2 адміністративних протоколи, по всім іншим проводиться перевірка.

На 11 виборчих дільницях, що потребують підвищеної уваги, встановлено камери відеоспостереження та відеонагляду, які виведені до ситуаційного центру головного правління Донецької області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.