21 липня Національна поліція в Луганської області зареєструвала 70 повідомлень, які стосуються можливих порушень виборчого законодавства. Про це у коментарі ОПОРІ повідомляє пресслужба Головного управління Національної поліції України в Луганській області.

Найбільшою кількістю повідомлень «відзначилося» місто Лисичанськ, де протягом зазначеного періоду було зареєстровано 23 повідомлення. Наступними за кількістю повідомлень стали Новоайдарський район (більша частина району входить до 113 ОВО, 7 дільниць – до 114 ОВО) – 12 повідомлень та місто Сєвєродонецьк – 8. У рамках інших районів кількість зареєстрованих повідомлень коливається в межах 1-5 звернень. Значна кількість можливих порушень стосується порушення законодавчих обмежень на проведення агітації  в день голосування.

При цьому відомості від  Громадянської мережі ОПОРА щодо виявлення частково заповнених протоколів про результати голосування на одній з виборчих дільниць у Сєвєродонецьку, внесені до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 158 КК України «Фальсифікація виборчих документів, документів референдуму чи фальсифікація підсумків голосування, надання неправдивих відомостей до органів Державного реєстру виборців чи фальсифікація відомостей Державного реєстру виборців».

За окремими повідомленнями, співробітники слідчо-оперативних груп продовжують проводити перевірки.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у  Луганській області  зазначає: «Загалом в області не зафіксовано системних порушень виборчого законодавства, які б могли суттєво вплинути на перебіг чи результати виборчого процесу. День виборів на момент закриття виборчих дільниць та припинення голосування пройшов, в цілому, спокійно для правоохоронців та політичних штабів».

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.