На одній із дільниць 114 одномандатного виборчого округу Луганської області внутрішньо переміщеним особам дозволяють голосувати не тільки за суб’єктів виборчого процесу у багатомандатному загальнодержавному окрузі, а й за кандидатів-мажоритарників. Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганської області.

Так, до ОПОРИ звернулася жінка, яка представилася переселенкою Вікторією С., яка має реєстрацію в Луганську та пройшла процедуру зміни місця голосування на Станицю Луганську. Жінка заявила, що на виборчій дільниці №440516, куди вона прийшла здійснити волевиявлення, жінці видали 2 бюлетені для голосування за партії та за кандидатів-мажоритарників, якими вона успішно скористалася. Крім того, жінка заявляє, що іншим переселенцям, які голосували на цій дільниці, також видавали по два бюлетені.    

Коли жінка прийшла додому та звернулася до законодавства, виборчиня зрозуміла, що насправді їй мали дати лише один бюлетень. Отже, другий бюлетень був виданий незаконно. Після встановлення цього факту, жінка звернулася до представників ОПОРИ.

У своєму коментарі ОПОРІ член ДВК Євгенія Ковальова, яка безпосередньо видавала бюлетені, зазначила, що на їхній дільниці у списках виборців було три внутрішньо переміщені особи, дві з яких вже проголосували. Цим двом людям вона видала по два бюлетені, через те, що не знала, що це незаконно, а окружна виборча комісія не надала жодної інформації з цього приводу членам дільничних комісій.

Наразі ОПОРА звернулася в поліцію з приводу порушення виборчого законодавства.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.