На виборчій дільниці №610840 села Ілавче (Теребовлянський район, округ №166) спостерігач ОПОРИ зафіксував, що член комісії видала бюлетень виборцю, який пред’явив посвідчення водія. Спостерігач ОПОРИ викликав поліцію.

Спостерігач ОПОРИ зафіксував, як член ДВК села Ілавче, яка організовує процедуру голосування громадян на звичайній виборчій дільниці, видала виборчий бюлетень громадянину, який пред’явив посвідчення водія замість передбаченого Законом паспорта громадянина України.

Оскільки цей факт мав ознаки порушення частини 4 статті 2 та частини 3 статті 85 Закону України «Про вибори народних депутатів України», що може передбачати кримінальну відповідальність, спостерігач ОПОРИ подзвонив на лінію «102», а по приїзду правоохоронців написав пояснення щодо зафіксованого випадку.

Член комісії, яка видала бюлетень виборцю після пред’яви ним водійського посвідчення, правоохоронцям свої дії пояснила тим, що переплутала водійське посвідчення із ID карткою. Цей виборець у свою чергу пояснив, що не знав, що водійське посвідчення не є підставою для отримання виборчого бюлетеня.

Протягом дня спостерігач ОПОРИ декілька разів робив зауваження членам цієї дільничної комісії про те, що не можна видавати бюлетені особам, які не пред’являють необхідного документа.

Відповідно до частин 3 та 4 статті 2 Закону України «Про вибори народних депутатів України» паспорт громадянина України, тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України) та військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби) є підставою для отримання виборчого бюлетеня і можуть бути використані на звичайних та спеціальних виборчих дільницях.

Відповідно до частини 3 статті 85 Закону при проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред'явлення виборцем одного з документів, зазначених відповідно у частинах четвертій, п'ятій чи шостій статті 2 цього Закону, та наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці надає виборцю список для підпису; другий член дільничної виборчої комісії у позначених місцях на контрольних талонах виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі та в одномандатному окрузі вписує своє прізвище, ініціали, розписується та проставляє номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці. Виборець розписується за отримання виборчих бюлетенів у списку виборців та на визначених місцях на контрольних талонах виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі та одномандатному окрузі. Після цього член виборчої комісії відокремлює від виборчих бюлетенів контрольні талони та видає виборцю по одному виборчому бюлетеню для голосування у загальнодержавному окрузі та одномандатному окрузі. Контрольні талони виборчих бюлетенів зберігаються у члена комісії, який видав виборчі бюлетені. При цьому робити на виборчих бюлетенях будь-які інші позначки забороняється.

У статті 158-1 Кримінального Кодексу України зазначено, що надання або отримання виборчого бюлетеня чи бюлетеня для голосування на референдумі особою, яка не має права його надавати чи отримувати, або викрадення чи приховування виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, або надання виборцю заповненого виборчого бюлетеня чи бюлетеня для голосування на референдумі, або голосування виборцем, учасником референдуму більше ніж один раз - караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років. Такі дії вчинені повторно -  караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.