У Рівному на виборчій дільниці №560932 виборець відмовився голосувати за кандидатів у народні депутати у загальнодержавному виборчому окрузі  та вкидати бюлетень до виборчої скриньки. Поліція вилучила бюлетень, як речовий доказ та склала протокол про правопорушення.

Виборець прийшов на дільницю №560932 та отримав два бюлетеня для голосування: за політичну партію (у загальнодержавному виборчому окрузі) та кандидатів – «мажоритарників» (в одномандатному виборчому окрузі).

Чоловік проголосував за «мажоритарників» та вкинув один бюлетень до виборчої скриньки. Інший бюлетень залишив собі, відмовившись вкидати до скриньки чи віддавати членам виборчої комісії. Виборець пояснив це тим, що тепер це його бюлетень.

На неодноразові прохання членів комісії виборець відмовлявся вкидати бюлетень до скриньки та поводився агресивно.

Відповідно, виборча комісія викликала поліцію. Ті вилучили у чоловіка бюлетень, як речовий доказ та склали протокол про правопорушення.

В залежності від встановлених поліцією обставин індиденту такі дії можуть бути кваліфіковані за ст. 173 КУпАП (дрібне хуліганство) або ч.1 ст. 158-1 КК України (викрадення або приховування виборчого бюлетеня). 

Відповідно до ч. 9 ст. 85 Закону України «Про вибори народних депутатів України» виборець особисто опускає заповнені виборчі бюлетені до виборчої скриньки. Виборець, який через фізичні вади не може самостійно опустити виборчий бюлетень до виборчої скриньки, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії доручити зробити це у своїй присутності іншій особі, крім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, його довіреної особи, уповноваженої особи партії, офіційного спостерігача.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.