За даними спостерігачів ОПОРИ в щонайменше двох виборчих дільницях Запоріжжя поліція вимагає від голів ДВК письмових пояснень, щодо інформаційних плакатів надісланих ЦВК.

21 липня спостерігачі ОПОРИ помітили, що на дільницях № 231987 та 231041 представники поліції звернулися до голів ДВК із вимогою надати письмові пояснення щодо інформаційних плакатів ЦВК, які розповідають про біографічні дані кандидатів-мажоритарників.

Голова ДВК дільниці № 231041 Микола Гайткулув повідомив ОПОРІ, що чув про такі випадки на дільницях  231038 та 231040. Також надав опис дій поліції: “Змушують писати пояснювальні за неповні дані отримані в окружних комісіях. Я не володію інформацією, що там має бути написане. Жодного злочину не вчинив. Нехай вище дізнаються".

Присутні на дільницях представники правоохоронних органів відмовилися від коментарів. У телефонній розмові з ОПОРОЮ начальниця відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Запорізькій області Катерина Людвік пояснила, що до поліції надійшло звернення від особи, яку вони не називають, про те, що в інформаційних плакатах про кандидатів не дотримано балансу у викладені інформації, а це може вказувати на те, що кандидатам надані нерівні можливості. Відтак йдуть перевірки за цим зверненням.

Нагадуємо, що згідно статті 3 Закону “Про вибори народних депутатів України” усі кандидати у народні депутати України мають рівні права і можливості брати участь у виборчому процесі. Рівність прав і можливостей кандидатів у депутати, партій - суб'єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі забезпечується: забороною привілеїв чи обмежень кандидатів у депутати за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)