Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА на Волині повідомляють про виявлення присутності на деяких дільницях двох спостерігачів від одного суб’єкта. Водночас, після зауважень другий спостерігач покидав дільницю. Також в одному із сіл виборець поскаржився голові комісії на агітацію на території населеного пункту.

Зокрема, на дільниці №071052 у Луцьку (ОВО №22) нетривалий час одночасно перебували двоє спостерігачів від кандидата у депутати по округу - один був зареєстрований в журналі, а інший ні. Комісія швидко виявила, що це представники того самого кандидата, тож одного представника попросили покинути приміщення. Однак із дільниці пішли обидвоє спостерігачів.

Схожу ситуацію спостерігачі ОПОРИ застали на кількох дільницях в ОВО №20. Так, на дільницях № 070069 (місто Горохів), № 070097 (село Звиняче Горохівського району) №070910 (село Туровичі Турійського району), за словами спостерігача на момент візиту були присутні по двоє спостерігачів від кандидата у нардепи по округу, проте в журналі був зареєстрований один представник. Після зауважень один зі спостерігачі покидав приміщення дільниці.

Відповідно до пункту 3 частини 3 статті 34 Закону України  «Про вибори народних депутатів України» на засіданнях окружної чи дільничної виборчої комісії, у тому числі при підрахунку голосів та встановленні підсумків голосування, на виборчій дільниці в день голосування у приміщенні, де проводиться голосування, мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення відповідної комісії офіційні спостерігачі від партій, кандидатів у депутати, громадських організацій (не більше однієї особи від однієї партії, одного кандидата, однієї громадської організації).

На дільниці № 070588 у селі Щитинь Любешівського району  (ОВО №23) виборець поскаржився голові ДВК щодо наявності на території села агітаційних плакатів. Тож цю інформацію передали правоохоронцю на дільниці.

Відповідно до частини 2-3 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України» передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування. Передвиборна агітація напередодні дня голосування та в день голосування забороняється. У цей же час забороняються проведення масових акцій (зборів, мітингів, походів, демонстрацій, пікетів) від імені партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидатів в депутати, розповсюдження агітаційних матеріалів, а також публічні оголошення про підтримку партією чи окремими кандидатами у депутати проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів.

Також голова ОВК №22 Тамара Гейло прокоментувала ситуацію з неспівпадінням приміщення для голосування у пологовому будинку, про яку ОПОРА вже повідомляла.

«Справа в тому, що після ремонту змінилося не приміщення для голосування, а змінилася нумерація кабінетів. Що раніше, що зараз голосування відбувалося в одному приміщенні на третьому поверсі. Просто номерок на дверях став не 24, а 32», - повідомила голова комісії. 

Вона додала, що на цій дільниці голосують жінки, які лежать на збереженні чи після пологів. Тож медсестра супроводжує їх усіх на виборчу дільницю, тому заблукати ніхто не може.

«Там ідуть по палатах, визначили графік, всі ідуть разом із медсестрою. Також на всіх постах є інформаційна табличка, що голосування відбувається в кабінеті 32»,  - розповіла Тамара Гейло.

Водночас, щодо «незакінченого» протоколу, про який теж повідомляла ОПОРА, їй нічого не було відомо, однак вона сказала, що теж з’ясує ситуацію.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.