На Черкащині у голосування спостерігачі ОПОРИ фіксують поодинокі випадки присутності сторонніх осіб на дільниці, голосування без документа, фотографування бюлетенів, порушення таємниці голосування тощо.

Окрім того, біля однієї з дільниць у місті Золотоноша (197 округ) виявили особу, що проводила опитування, при цьому не пред’являючи жодних документів. У селі Боровиця (195 округ) члену ДВК, що увійшов до складу комісії через заміну напередодні дня голосування, відмовляли у виконанні його повноважень. На цю хвилину ситуація вирішена, однак член комісії зможе прийняти присягу лише на вечірньому засіданні.

Водночас зазначимо, що сьогодні, 21 липня, починаючи з півночі до черкаської поліції уже надійшло 14 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства.

Про це в коментарі ОПОРІ повідомив начальник сектору комунікацій головного управління Нацполіції в Черкаській області Дмитро Грищенко.

Окрім того, він додає, що до сьогодні з початку виборчого процесу в поліцію надійшло 239 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. Відкрито 8 кримінальних проваджень, складено 9 адміністративних протоколів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.