День голосування на Донеччині почався з повідомлення про замінування КПВВ, а  дві дільниці не відкрились вчасно. Про це під час брифінгу розповіли координаторка спостереження ОПОРИ за виборами у Донеччині та начальниця відділу Державного реєстру виборців облдержадміністрації Руслана Шевцова.

Начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців облдержадміністрації Руслана Шевцова зазначила, що на виборах у Верховну Раду задіяно 1132 виборчих дільниці. З них дві станом на 9 годину не були відкриті через заміни у складі ОВК, проте за оновленою інформацією станом вже на 10:30 обидві дільниці були відкриті о 9:15.

Правом тимчасової зміни місця голосування скористалась 34 741 людина, ця цифра, за її словами, менша у порівнянні з президентською кампанією. Проте активність людей була достатньо велика. Порушень з боку реєстру не виявлено, всі працювали у штатному режимі.

«Хочу наголосити виборцям, які сьогодні прийдуть на виборчі дільниці, щоб проявити громадську позицію: якщо людина прийшла на виборчу дільницю і не знаходить себе у списках, прошу не покидати дільницю поки не з’ясуються повністю всі обставини, чому людини немає. Якщо члени виборчої дільниці вимагають посвідчення про зміну місця голосування, або роблять зауваження стосовно оформлення паспорта, це є неправомірними діями. До компетенції члені виборчої дільниці не входить аналізування достовірності або факту правдивості документів, які  є у виборця на руках. Підставою для видачі бюлетеня є включення виборця до списку виборців і наявність у нього документу, що підтверджує особу. Наразі теж хочу звернути увагу, що виборці, які змінювали місце голосування за межі свого округу, отримують лише 1 бюлетень. Якщо місце голосування змінювалося в межах свого округу, то виборець отримує 2 бюлетені. На кожній виборчій дільниці є перелік телефонів гарячої лінії, перелік телефонів відділів ведення державного реєстру виборців», - зазначила Руслана Шевцова.

Протягом перших годин дня голосування поліція Донеччини разом з Держприкордонною службою зафіксувала анонімний дзвінок про ймовірне замінування КПВВ “Майорське” неподалік Зайцеве, що у межах виборчого округу №51. Пізніше стало відомо про усунення загрози та спростування факту замінування. О 12 годині пресслужба Нацполіції опублікувала оновлення про намір щодо відкриття кримінального провадження з приводу фейкового повідомлення. Про це ОПОРА повідомляла окремо.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Донеччині розповіла про те, які порушення відбувались протягом «дня тиші».
 
«Стрічка Фейсбуку «принесла» платну рекламу, яка була замовлена кандидатами. Ми зі своєї сторони будемо звертатися до правоохоронних органів для того, щоб зрозуміти чому це сталося, тому що кандидати мали зробити так, щоб їх платна реклама закінчилася напередодні суботи».

Також координаторка згадала про агітаційні борди кандидатів, які замінили на більш нейтральні й без прямих закликів голосувати «за» чи «проти». На бордах також відсутні назви партій, кандидатів чи логотипи, проте наявні кольори та формулювання, які до нині використовують кандидати у депутати чи політичні сили, що балотуються у парламент. Такі матеріали зафіксовані у Краматорську, Слов’янську і Дружківці.

До виборів до Верховної ради також приділяється багато уваги і громадськими організаціями, від них зареєстровано 2639 спостерігачів, від партій їх більше – 4197, від висунутих кандидатів – 6930 осіб. Так само наші спостерігачі повідомляють, що на дільницях є не тільки спостерігачі ОПОРИ, а ще дуже багато людей, які так само є представниками кандидатів, довіреними особами, спостерігачами від іноземних місій та інших громадських організацій.


Незважаючи на те, що 51 виборчий округ є найменшим в Україні, обидві дільниці у цьому окрузі, де зареєструвались понад 3 тисячі виборців, все ж таки розпочали свою роботу. Як повідомив спостерігач ОПОРИ, на одній з дільниці вночі був замінений голова, але ранкове засідання у день виборів проводив попередній голова, бо новий ще не встиг скласти присягу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.