В Одесі на дільниці № 511263 (Рішельєвський ліцей) члени виборчої комісії не проставили штамп «Вибув» навпроти прізвища кандидата Кирила Подостройця, який вибув відповідно до постанови ЦВК від 7 липня № 1524 у зв’язкою з його заявою про відмову балотуватися.

Як виявив спостерігач ОПОРИ, члени комісії не проставили штамп «Вибув» на 2392 бюлетенях. Секретар ДВК заявила спостерігачеві, що комісію ніхто не повідомив, що треба проставити штамп «Вибув».

Натомість секретар окружної виборчої комісії заявив, що в ОВК знають про цю ситуацію.

Станом на момент виявлення відсутності штампа орієнтовна кількість виборців, які отримали бюлетені, складає близько 300 осіб. Після з’ясування всіх обставин члени ДВК почали проставляти штамп «Вибув» за вказівкою з ОВК.

Зазначимо, що бюлетені без таких штампів будуть визнані недійсними під час підрахунку голосів (ч.7 ст. 81, п.1.ч.16 ст. 90 Закону України "Про вибори народних депутатів України").

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)