На Рівненщині виборча дільниця №560668 (Рівненський р-н, с. Пересопниця) не забезпечена необхідною кількістю виборчих скриньок: на дільниці одна стаціонарна та одна переносна скриньки. Відповідно до Закону України «Про вибори народних депутатів» на дільниці має бути повинна мати не менше двох стаціонарних  та не менше двох переносних виборчих скриньок.

На ДВК № 560668 встановлені лише по одній стаціонарній (великій) та переносній (малій) виборчі скриньки замість необхідних двох. Виборча дільниця знаходиться у фельдшерсько-акушерському пункті і є малою за кількістю виборців, там проголосують 75 виборців.

Голова виборчої комісії Світлана Пляшко прокоментувала ОПОРІ, що виборчі скриньки зберігалися на дільниці. За словами голови, вона звернулася до окружної виборчої комісії, ті відповіли, щоб залишалася одна скринька, оскільки на дільниці мала кількість виборців.  

Відповідно до ч. 6 ст. 83 Закону України «Про вибори народних депутатів України», 6. кожна виборча дільниця забезпечується необхідною кількістю виборчих скриньок - стаціонарних (великих) та переносних (малих). Для голосування використовуються виборчі скриньки, виготовлені з прозорого матеріалу за розмірами, встановленими Центральною виборчою комісією. Кожній виборчій скриньці присвоюється власний номер, який проставляється на цій скриньці. Мала виборча дільниця повинна мати не менше двох стаціонарних виборчих скриньок, середня - не менше чотирьох стаціонарних виборчих скриньок, велика - не менше шести стаціонарних виборчих скриньок. Кожна виборча дільниця повинна мати не менше двох переносних виборчих скриньок. Стаціонарні виборчі скриньки встановлюються у приміщенні для голосування так, щоб виборці при підході до них мали можливість проходити через кабіни (кімнати) для таємного голосування. Порядок виготовлення, обліку, використання та зберігання виборчих скриньок визначається Центральною виборчою комісією.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.