Спостерігачі ОПОРИ повідомляють про більш ніж 90 виявлених ймовірних порушень ведення агітації на Дніпропетровщині. Більше 90% з них – це розповсюдження агітаційної продукції без вихідних даних.

 «Найчастіше звернення в поліцію стосувались агітацій ймовірно не з виборчого фонду. Кандидати в депутати, а також політичні партії, які також балотуються до Верховної Ради поширювали агітаційну продукцію без вихідних даних»

«Напередодні виборів почали масово з’являтись брудні технології, чорний піар. Це і листівки і газети. Навіть розміщення листівок на дверях та балконах будинків начебто в підтримку одного з кандидатів викликали обурення громадян. Це також можна вважати брудною технологією. Також, ця виборча кампанія запам’ятається нам як одна  з найбільш концертних. Кандидати у депутати та політичні партії використовували всі свята для проведення агітаційних масових заходів»

В Дніпропетровській області найбільша кількість виборців в Україні. По 17 виборчих округах Дніпропетровської області зареєструвалось 316 кандидатів у народні депутати, з них 22 кандидати написали заяви до Центральної виборчої комісії про бажання зняти свої кандидатури з виборчих перегонів. 101 кандидата в народні депутати в Дніпропетровській області – висунули політичні партії, 193 – самовисуванці.

Спостерігачами від громадських організацій в Дніпропетровській області зареєстровано 3663 особи, серед них 412 спостерігачів від Громадянської мережі ОПОРА. Спостерігачів від політичних партій – 7716, 4922 від кандидатів у народні депутати.

«Якщо врахувати, що в області приблизно 1700 виборчих дільниць, то по 4-5 спостерігачів можна очікувати»

Правом зміни місця голосування в Дніпропетровській області скористалось понад 16100 виборців, з них 8000 це виборці, зареєстровані в Дніпропетровській області. Найбільше змінювали представники сусідніх Донецької та Луганської областей: понад 2500 виборців з Донецької області і понад 1000 виборців з Луганської області.

«В день виборів та під час проведення підрахунку голосів на окремих дільницях Дніпропетровської області будуть працювати спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, а вже наступного дня після виборів ми оголосимо результати паралельного підрахунку голосів»

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)