Київські спостерігачі ОПОРИ перелистали усі номери видань “Факты”, “Сегодня”, “Газти по-українськи” та “Вестей” за червень-липень цього року у пошуках матеріалів з ознаками політичної реклами без маркування.

Найбільше таких заміток присвячені лідерові Радикальної партії Олегові Ляшку.  Про нього писали усі чотири газети. Про ЄС писали “Факты”, “Сегодня”, “Газета по-українськи”. Також у “Фактах” були виявлені матеріали з ознаками політичної реклами про Вадима Рабіновича, одного з лідерів “Опозиційної платформи — За життя”. А в “Газеті по-українськи” -  про Юлію Тимошенко, лідерку “Батьківщини”.

Зрозуміти, чи має матеріал ознаки політичної реклами, доволі просто. Прочитавши його, потрібно поставити собі кілька запитань. І якщо на більшість відповідь буде заперечна — це причина придивитись до новини чи замітки уважніше.

Ось ці питання:

  • Чи опублікувало б видання цей матеріал у позавиборчий період?
  • Чи є текст соціально значущим?
  • Чи є текст нейтральним, якщо це новина?
  • Чи надано слово усім сторони конфлікту?
  • Чи додано у матеріалі контекст проблеми?
  • Чи повно і всебічно розкрите питання?
  • Чи піддано критичній оцінці заяви і обіцянки політиків?
  • Чи унікальним є матеріал (а не передруком чи переказом з інших медій)?
  • Чи схожий матеріал на партійний пресреліз?
  • Якщо герої матеріалів фігурували у резонансних розслідуваннях чи ставали центром гучних суспільних дискусій, чи поставлено їм питання на ці теми?
  • Чи матеріал підписано реальним журналістом, псевдонімом або текст узагалі не має автора?
  • Яка репутація у експертів, чиї оцінки використовуються у матеріалі?

Пропонуємо вам вирізки з газет, де публікації можуть мати ознаки політичної реклами, але не маркуються як такі.

Олег Ляшко, Радикальна партія

Олег Ляшко — лідер і перший у списку до Верховної Ради у Радикальній партії. Ця політсила зареєстрована Центральною виборчою комісією 19 червня. У виданнях “Факты”, “Сегодня”, “Газти по-українськи” та “Вести” за кінець травня — липень цього року були замітки про політика на різні теми. Газети розповідали, як він п'є молоко, святкує День собаки, когось критикує, про щось заявляє, з кимсь зустрічається тощо.

 

“Європейська солідарність”

Партія “Європейська солідарність” стала субєктом виборчого процесу на дочасних виборах до Врховної Ради 24 червня. У газетах, які дослідили спостерігачі ОПОРИ, виявлено матеріали про етапи з'їздів партії, її патріотичність, основні вектори тощо.  Усього було виявлено 15 матеріалів з ознаками політичної реклами. Зокрема, такі замітки було виявлено у виданнях “Факты”, “Сегодня”, “Газета по-українськи”. В останньому медіа — найбільше.

Вадим Рабінович

Політик Вадим Рабінович поряд з Віктором Медведчуком та Юрієм Бойком є одним із засновників “Опозиційної платформи — За життя”. ЦВК зареєструвало партію для участі у виборах 20 червня. В оглянутих газетах трапилися статті, які повторювали те, що Рабінович говорив “у телевізорі” (цитата з одної з заміток). Публікації були виявлені лише в газеті “Факти”. Те, що вони вийшли раніше, ніж партія офіційно стала учасником виборчих перегонів, може свідчити про дочасний старт передвиборчої кампанії.

 

Юлія Тимошенко

Лідерка “Батьківщини” Юлія Тимошенко стала суб'єктом виборчого процесу 23 червня — тоді ЦВК зареєструвала списки політсили. Виявлено дві публікції без маркування з ознаками політичної реклами.

Нагадаємо, згідно з частиною 17 статті 74 Закону «Про вибори народних депутатів України» «усі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі».

 

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)