Протягом кампанії з позачергових виборів народних депутатів України ОПОРА у Тернопільській області фіксувала порушення та 35 разів зверталася в поліцію. Загалом, до правоохоронців надійшло 110 заяв та повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства, на основі них складено 50 адміністративних протоколів та відкрите одне кримінальне провадження. Суди винесли 14 постанов, у 8 випадках на правопорушників накладено штрафи. Про це йшлося на пресконференції представників Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській області 19 липня.

За останній місяць виборчої кампанії Тернопільщину відвідали лідери та перші номери у списках партій ВО «Свобода», «Голос», «Європейська солідарність» та Об'єднання «Самопоміч». Кандидати у депутати в загальнодержавному виборчому окрузі Петро Порошенко, Андрій Садовий та Олег Тягнибок 14 липня взяли участь у богослужіннях в селі Зарваниця (Теребовлянського району). Крім того, Порошенко був у Тернополі, де взяв участь в телеефірах місцевих телеканалів. 17 липня на Тернопільщину приїжджав кандидат у депутати Святослав Вакарчук. Він відвідав Теребовлю, Зборів, Тернопіль і Чортків. У Чорткові в цей день також відбувся безкоштовний концерт.

Загалом протягом липня у регіоні спостерігачі ОПОРИ фіксували жваву агітаційну активність таких політичних партій: «Європейська солідарність», «Голос», ВО «Батьківщина», «Сила людей», «Слуга народу», Радикальна партія Олега Ляшка, ВО «Свобода», Об’єднання «Самопоміч», «Українська Стратегія Гройсмана», «Cила і честь» і «Громадянська позиція».

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області розповіла, що в останній місяць виборчої кампанії кандидати та партії використовували різні форми ведення агітації. Вона повідомила, що значно зросла кількість випадків розповсюдження агітаційної друкованої продукції, зокрема газет чи інформаційних бюлетенів. За її словами, агітатори роздавали їх у брендованих наметах, просто на вулицях, на агітаційних зустрічах, а також розносили по поштових скриньках.

Також зазначила, що протягом липня кандидати частіше проводили особисті зустрічі із виборцями як в обласному центрі, так і в інших населених пунктах області. Окрім цього, відбувалися концерти артистів шоу-бізнесу на підтримку кандидатів. Партії та кандидати на завершенні агітаційної кампанії також активно використовують для передвиборної агітації носії зовнішньої реклами.

Протягом останнього місяця виборчої кампанії спостерігачі ОПОРИ продовжували фіксувати порушення виборчого законодавства при проведенні агітаційної кампанії та звертатися із заявами в правоохоронні органи. В окрузі №167 виявлені випадки розміщення передвиборної агітації кандидата Тараса Навольського (Об’єднання «Самопоміч») на носіях зовнішньої реклами без зазначення необхідних вихідних даних.

Також спостерігачі ОПОРИ заявляли в поліцію через розміщення політичної реклами у заборонених законом місцях. Ці випадки стосувалися білборда кандидата Ігоря Побера («УДАР Віталія Кличка»), який був розміщений на фасаді будівлі комунальної форми власності «Палац спорт» у місті Тернополі та плакатів кандидата Володимира Кісілевича («Слуга народу») і партії «Голос» на приміщенні автостанції в місті Підгайці.

Спостерігачі ОПОРИ фіксували друковані матеріалів передвиборної агітації кандидата Володимира Гевка («Слуга народу»), розміщені на громадському транспорті, який обслуговує громадян в окрузі №167, а також відеоролики з ознаками агітації за кандидатів Степана Барну («Європейська солідарність») та Максима Черкашина («Голос»), які транслювалися в тролейбусах обласного центр (округ №163).

ОПОРА заявляла у поліцію через розміщення друкованої продукції на електроопорах кандидатів у депутати Володимира Кісілевича («Слуга народу»), Володимира Бліхара (ВО «Батьківщина»), Романа Василіцького (Об’єднання «Самопоміч»), Ігоря Сопеля («Слуга народу»), Олега Вітвіцького («Голос»), Алли Стечишин (самовисування) і Зеновія Холоднюка (самовисування).

Три рази звернення ОПОРИ в поліцію стосувалися випадків, які мали ознаки непрямого підкупу виборців. 8 липня у брендованих наметах кандидата у депутати Ігоря Побера («УДАР Віталія Кличка») проводили безкоштовний тест на визначення рівня глюкози у крові. Водночас з наметів розповсюджували друковані матеріали передвиборної агітації цього кандидата. А 13 липня у Тернополі під час безкоштовного тестування громадян на наявність вірусу гепатиту С, в рамках ініціативи «Find the Missing Millions», розповсюджували друковані агітаційні матеріали кандидата у депутати Леоніда Бицюри (ВО «Свобода»).

повідомила, що загалом ОПОРА від початку виборчої кампанії 35 разів заявляла у поліцію про можливі порушення виборчого законодавства.

За інформацією пресслужби Національної поліції Тернопільської області, правоохоронцями Тернопільщини відкрито два кримінальних провадження через сутички за участі суб'єктів виборчого процесу. 14 липня у Тернополі відбулася бійка за участі кандидата у депутати в загальнодержавному виборчому окрузі від «Партія Шарія» Андрій Любецький. Кримінальне провадження у цьому випадку відкрито за частиною 2 статті 296 ККУ - хуліганство. 16 липня відбулася сутичка між представниками партії ВО «Свобода» та кандидатом у народні депутати в одномандатному виборчому окрузі №164 (м. Збараж) Ігорем Дацківом (самовисування). В результаті одна особа отримала травму руки. Щодо цього випадку провадження відкрито за частиною 1 статті 286 ККУ - порушення правил безпеки дорожнього руху.

Тимчасово виконуючий обов’язки заступника начальника Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Михайло Білецький подякував ОПОРІ за ефективну роботу та співпрацю. Також він повідомив, що протягом парламентської кампанії до  правоохоронців надійшло 110 заяв та повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства, на основі яких складено 50 адміністративних протоколів та відкрите одне кримінальне провадження. Михайло Білецький сказав, що правоохоронці готові до забезпечення публічної безпеки і правопорядку у день голосування. І додав, що 18 липня поліцейські взяли під охорону 499 виборчих дільниці, які отримали бюлетені, а 19 липня вони заступлять на чергування на решті дільниць.

розповіла, що протягом парламентської компанії спостерігачі ОПОРИ співпрацювали з поліцією, консультувалися, а також здійснювали спільні рейди для фіксації правопорушень у веденні передвиборної агітації в округах №163 і 166.

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області повідомила, що станом на 19 липня,  судами було винесено 14 постанов у справах про адміністративні правопорушення пов’язані з виборчим процесом.

«У трьох випадках провадження закриті у зв'язку з відсутністю в діях осіб  складу адміністративного правопорушення, у трьох випадках особи були визнанні винними у скоєнні правопорушень, однак судді обмежились усним зауваженням, а у 8 випадках на правопорушників було накладено штрафи у розмірі від 51 до 340 гривень», - розповіла вона.

Відповідно до постанов ЦВК, які стосувалися змін в складі окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України з 3 червня по 17 липня, за підрахунками ОПОРИ в Тернопільській області відбулося 39 заміни членів ОВК, що становить більше 43 % їхнього кількісного складу. У семи випадках заміни стосувалися членів комісій, які займають керівні посади. Два рази змінювали заступника голови ОВК №163. В ОВК № 167 було звільнено від виконання обов’язків секретаря комісії без припинення її членства.

Останні заміни у складі ОВК Тернопільщини були 16 липня, в 164 – одна, в 166 – одна і в 165 – три заміни. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували 5 випадків, коли одні і ті самі особи після дострокового припинення членства в одній ОВК були включені до складу іншої. А також були виявлені два випадки, коли змінювалися суб’єкти подання тих самих членів ОВК, партія «5.10» на партії «Зелена планета» та «Партія Зелених України».

Окружні виборчі комісії сформували 1183 дільничні виборчі комісії, до яких ввійшло понад 17,5 тисяч осіб. У трьох округах Тернопільської області ДВК утворені відповідно до вимог Закону, тобто до 5 липня включно. У ОВК №165 (м. Зборів) секретар комісії 7 липня виявив, що при формуванні ДВК не враховано подання від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». Тому ОВК №165 провела повторне засідання, на якому ще раз проведено жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій та їх утворення. ОВК №166 проголосувала про утворення ДВК та розподіл керівних посад уже 6 липня після обіду, оскільки на момент закінчення засідання, яке розпочалось 5 липня, уже не було необхідної кількості членів комісії для прийняття рішення.

також розповіла, що ОПОРА моніторить доступність виборчих дільниць для осіб з обмеженими фізичними можливостями. Для цього, за її словами, у всі райони області були направлені офіційні запити, щоб з’ясувати де розміщенні виборчі дільниці і чи наявні у цих приміщеннях пандуси.

18 липня Центральна виборча комісія оголосила попередження кандидатам у народні депутати, які невчасно відкрили рахунки виборчих фондів. До них належать 9 кандидатів, які балотуються в одномандатних виборчих округах Тернопільщини. В окрузі №163 це є Анатолій Вихрущ («Народний Рух України»), Ігор Красновський («Разом сила») та Петро Солонинко («Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі»), в окрузі №164 - Володимир Кравець (самовисування) та Ігор Левчук («Опозиційний блок»), в окрузі №165 - Микола Черник («Опозиційний блок»), Арсен Чудик (Радикальна партія Олега Ляшка), в окрузі №166 - Василь Сеник (Радикальна партія Олега Ляшка) і в окрузі №167 - Ігор Запоточний («Опозиційний блок»).

За інформацією з офіційного сайту Державного реєстру виборців, 6031 мешканець Тернопільщини скористався можливістю тимчасової зміни місця голосування на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня, з них у межах своєї області - 3654 виборці. Поряд з тим 1680 мешканців з інших областей України обрали Тернопільщину місцем для голосування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)