Протягом двох місяців у Вінницькій області спостерігачі фіксували розповсюдження політичної реклами без вихідних даних, розміщення її в неналежних місцях, чорний піар, використання кандидатами символіки інших політичних партій, неналежне маркування реклами у ЗМІ, конфлікти між кандидатами у народні депутати та погрози журналістам. Про ці та інші факти, зафіксовані протягом спостереження, йшлося під час пресконференції ОПОРИ щодо підсумків виборчої кампанії на позачергових парламентських виборах-2019.

За словами комунікаційниці Громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області, у зв’язку з короткими термінами виборчої кампанії кандидати у народні депутати інтенсивно використовували різні методи агітації, зокрема й «чорний піар». Також зафіксовано конфліктні ситуації, зокрема, між кандидатами у виборчому окрузі №17 та у Вінниці між політичною силою та ЗМІ. Зафіксовано випадки, коли кандидати у народні депутати використовували кольори та символіку інших політичних партій.

Так, у соцмережах та інтернет-ЗМІ  розповсюджувалися публікації з ознаками «чорного піару», зокрема, проти Володимира Кістіона (виборчий округ №11, самовисування), Ірини Борзової (виборчий округ №14, суб’єкт висування – політична партія «Слуга народу»), Руслана Демчака (виборчий округ №18, самовисування). Листівки з ознаками «чорного піару» розповсюджувалися у виборчому окрузі №17 проти кандидата від ВО «Батьківщина» Андрія Красніцького.

На виборчому окрузі №17 заявили про напад кандидат у народні депутати України Микола Кучер (самовисування) та волонтер штабу кандидата у депутати від ВО «Батьківщина» Андрія Красніцького.

У Вінниці зафіксовано конфлікти між політсилою «Партія Шарія» і сайтом «Вежа», а також між кандидатом у народні депутати Юрієм Павленком і телеканалом «Віта».

У соціальній мережі Facebook з’явилася сторінка під назвою «Громадська організація ОПОРА +». Сторінка має дизайн, подібний до дизайну сторінки Громадянської мережі ОПОРА. На цій новоствореній сторінці використовують назву, лого та шрифти, які нагадують ті, що використовує ОПОРА.

У місті Вінниця розповсюджували листівки із зображенням представників ВО «Батьківщина» та з кольорами і партійною символікою політичної партії «Слуга народу».

Також у виборчому окрузі було зареєстровано «двійників» із однаковими іменами та прізвищами – Руслан Демчак. Пізніше ЦВК скасувала реєстрацію одного із них.

Як повідомила комунікаційниця, на Вінниччині розповсюджували соціологічні дослідження без відомостей, яких вимагає виборче законодавство.

«Зокрема, в окрузі №14 (центр – місто Жмеринка) розповсюджувалася газета, на першій сторінці якої написано «ЗЕ!Команда. Світлана Лутковська – офіційний представник Зекоманди у Вінницькій області». На другій сторінці у газеті надруковано «електоральні рейтинги кандидатів». Згідно з ними, найвищі шанси пройти до Верховної Ради України у кандидатки в народні депутати по виборчому округу №14 Світлани Лутковської (самовисування). У дослідженні не вказується жодних відомостей про його проведення», - сказала представниця ОПОРИ.

Раніше в деяких вінницьких ЗМІ було оприлюднено соціологічне дослідження від ГО «Центр регіональної ініціативи та розвитку» з посиланням на соціологічну групу «АМА» щодо рейтингу кандидатів-мажоритарників області. З цим дослідженням не погоджувалися представники деяких політичних сил. Зокрема, представники обласного осередку політичної партії «Європейська Солідарність» провели з цього приводу круглий стіл, під час якого озвучили думку щодо сумнівів у такому дослідженні.

Як зазначила комунікаційниця, незважаючи на те, що агітаційна кампанію вийшла у площину соціальних мереж, зовнішня реклама все ж залишається поширеною формою агітаційної роботи учасників виборчого процесу.

Деякі кандидати та політичні партії й у липні продовжували розміщувати агітаційні матеріали у невідведених місця та без вихідних даних, порушуючи виборче законодавство та правила благоустрою. Також спостерігачами ОПОРИ зафіксовані випадки розміщення кандидатами агітаційних матеріалів на автомобілях таксі та маршрутках. Так, на таксі розміщували свою агітацію кандидатка у народні депутати Людмила Ваколюк (виборчий округ №12, суб’єкт висування – ВО «Батьківщина») та кандидат у народні депутати по виборчому округу №11 Сергій Кудлаєнко (самовисування). Агітаційні матеріали кандидата у народні депутати по виборчому округу №11 Володимира Кістіона (самовисування) – оголошення про кіно під відкритим небом за підтримки кандидата – були зафіксовані на маршрутках.

Як зазначив тимчасово виконуючий обов’язки начальника Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, полковник поліції Руслан Мороз, поліція реагує на всі повідомлення громадян щодо порушення виборчого законодавства.  

«З початку передвиборчої кампанії до підрозділів поліції Вінниччини надійшло 157 повідомлень про такі можливі порушення.  У 82 випадках вони не підтвердились. На правопорушників складено 12 адміністративних протоколів. За рештою фактів тривають перевірки», - зазначив Руслан Мороз.

За його словами підрозділи поліції  готові забезпечити законність волевиявлення громадян, прозорі та чесні вибори до Верховної Ради України. Від 15 липня поліцейські несуть службу в посиленому режимі. Розгорнуто діяльність міжвідомчого  координаційного штабу, куди увійшли представники  регіональних підрозділів МВС для здійснення системного аналізу оперативної обстановки в регіоні та належного реагування на порушення законодавства про вибори. 

«Загалом до несення служби під час виборів до Верховної Ради України залучається близько 5 тисяч правоохоронців. Крім поліцейських, працюватимуть рятувальники, прикордонники, військовослужбовці Національної гвардії України. Створені додаткові слідчо-оперативні  та вибухотехнічні групи поліції», - сказав Руслан Мороз.  

Про адміністративні правопорушення, які стосуються парламентських виборів, розповів громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області.

«Сьогодні судами Вінницької області винесено три рішення у справах про адміністративні правопорушення, які стосуються парламентських виборів, всі три йдуть за ст.212 ч.2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме – поширення друковано агітаційної продукції, яка не містить вихідних даних».

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)