У липні на білбордах Луганської області представлені 15 зареєстрованих кандидатів у народні депутати України та 2 політичні партії – суб’єкти виборчого процесу. При цьому, протягом останнього місяця обсяги політичного контенту на носіях зовнішньої реклами збільшилося майже на 20%: так, якщо у червні загальна політизація білбордів становила близько 43% (80 щитів), то у липні цей показник збільшився до 65% (124 щити).

Про це повідомляють рекламні агентства області, а також спостерігачі ОПОРИ.

На період дослідження (18 липня), в області налічувалося 189 офіційно встановлених металоконструкцій (на 3 більше, ніж у червні), які призначені та готові до використання як білбордів. З них 117 знаходиться у  трьох містах: Сєвєродонецьку (49), Лисичанську (46) та Рубіжному (22). У сільській місцевості розташовано 72 білборди.

Характерним для липневої агітації є збереження тенденцій червня щодо домінування двох політичних партій у сегменті візуальної реклами. Як і минулого місяця,  партія «Європейська солідарність», виборчий список якої зареєстрований ЦВК 19 червня 2019 року (постери «Захисти майбутнє  - обери ЄС! Європейська солідарність № 10) зберегла впевнену першість із 40 білбордами (майже п’ята частина регіонального ринку зовнішньої реклами, представлені майже рівномірно по усій області: Сєвєродонецьк – 10, Лисичанськ – 6, Рубіжне – 3, Попасна – 5, Кремінна – 2, Сватово – 2, Старобільськ – 2, Біловодськ – 2, Новопсков – 1, Марківка – 3, Троїцьке – 2, Щастя - 2).

Також друге місце за обсягами використання візуальної реклами на металоконструкціях Луганщини займає «Опозиційна платформа – за життя» (виборчий список зареєстрований ЦВК 15 червня 2019 року). Її постери «Опозиційна платформа – за життя. Відновимо мир!» та «Опозиційна платформа – за життя. Зменшимо тарифи!» займають 36 щитів у регіоні, тобто 19 %. З них у містах обласного значення – 21 (18% від загальної кількості у Сєвєродонецьку – Лисичанську – Рубіжному: 9 у Лисичанську, 6 у Сєвєродонецьку та 6 у Рубіжному), на території області  – 15 (21% від загальної кількості  бордів поза межами урбанізованого «трикутника»: 9 у Старобільську, 5 у Попасній та районі, 1 у Кремінній).

Якщо динаміка активності політичних партій у цьому напрямку залишилася майже незмінною порівняно з червнем, то саме за рахунок активізації агітаційної діяльності кандидатів – мажоритарників у липні було досягнуто різке збільшення політизація ринку зовнішньої реклами області. Так, серед кандидатів – мажоритарників перше місце в розрізі присутності на рекламних площинах ділять між собою висуванці у 106 окрузі (місто Сєвєродонецьк) Дмитро Шатілов (самовисування) та Володимир Строкань («Опозиційний блок»). Кожен з них використовує зовнішню рекламу на  6 білбордах міста. Дмитро Шатілов використовує слоган «Ми будуємо сильне місто, тому що тут наші сім'ї» разом із своїм фотозображенням та прізвищем, тоді як Володимир Строкань із спільного фото з Євгеном Мураєвим стверджує з постерів, що «Разом! Відновимо мир – відбудуємо промисловість». 

Також, на зовнішній рекламі в цьому окрузі «засвітилися» ще 3 кандидати; самовисуванець Сергій Зарецький (4 борди), кандидат від «Опозиційної платформи – за життя» Валерій Черниш (2 борди) та кандидат від партії «Батьківщина» Олена Нікітіна (1 борд).

Натомість, 107 одномандатний виборчий округ є округом, де на рекламних металоконструкціях представлена найбільша, порівняно з іншими округами Луганщини, кількість кандидатів у народні депутати України – 6. Серед них 4 позиції у члена «команди Сергія Шахова» Олександра Сухова (самовисування), 3 – у Сергія Шиліна (самовисування), 3 – у Олександра Сорокіна (політична партія «Слуга народу»), 3 – у Сергія Рибалки (самовисування) та  по 2 – у Максима Говорухи (самовисування) і у Віталія Шведова (самовисування).

У 112 окрузі з центром у Рубіжному в цьому сегменті присутні висуванець «Опозиційної платформи – за життя» Олександр Чернецов з 2 постерами, висуванець партії «Батьківщина» Олександр Романовський з 2 постерами та самовисуванець, член «команди Сергія Шахова» Сергій Вельможний з 3 постерами. 

У 113 окрузі, як і раніше, досі присутні білборди  чинного нардепа України Віталія Курила (обраний у 2014 році у 113 одномандатному виборчому окрузі Луганської області, з 13 червня 2019 року також є кандидатом – самовисуванцем у цьому окрузі). Білборди із його зображенням («Дорогі земляки, вітаю зі святом Святої Трійці! Ваш народний й депутат України Віталій Курило») у кількості 4 постерів зафіксовані у  4 з 6 районів, які входять до 113 ОВО: по 1 борду у Кремінній, Старобільську, Білокуракино та Новоайдарі.

Натомість у 105 (прифронтова зона) та 114 (прикордоння з РФ та прифронтова зона) ОВО Луганської області використання офіційно встановлених  рекламних металоконструкцій (білборлдів) для розміщення зовнішньої реклами зафіксовано не було (при цьому, використовувалися банер-розтяжки у місцях масового скупчення людей).

У результаті моніторингу представниками ОПОРИ встановлено, що середня ціна місячної оренди 1 рекламної конструкції в регіоні у липні коливається в межах 5-6 тисяч гривень (сільська/міська місцевість). Роздруківка стандартного розміру постера коштує 500 гривень, а його поклейка – аналогічно. Загалом, «утримання» 1 рекламного матеріалу на білборді в адмінцентрі області обходиться політикам в середньому у 7000 гривень  (тоді як у сільській місцевості – близько 4000 гривень). Таким чином, ми маємо змогу оцінити загальні витрати політичних штабів на цей напрямок агітаційної роботи на Луганщині.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що передвиборна  агітація розпочинається кандидатом у депутати з дня, наступного за днем прийняття  виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування (ч. 1 - 2  ст. 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України»).

 

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)