У Запорізькій області зареєстровано 351 718 виборців, 19 642 з них — це особи, які нездатні самостійно пересуватися. Правом змінити місце голосування без зміни виборчої адреси скористалося 11 594 громадян. Основні порушення зафіксовані ОПОРОЮ — поширення агітації без вихідних даних та розміщення її у невідповідних місцях. Серед засобів агітації в липні у кандидатів в народні депутати актуалізувалася організація публічних концертів та надання медичних послуг. Про це розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА під час пресконференції 19 липня в Запоріжжі.

Особливістю агітаційного процесу в липні стало проведення концертів на підтримку кандидатів у народні депутати. Системно такі заходи проходили за організації «команди Буряка», до якої входять кандидати-мажоритарники від партії «Опозиційник блок» Віктор Бусько, Анатолій Пустоваров, Ігор Чумаченко та міський голова Запоріжжя Володимир Буряк, який йде у виборчих списках партії. Це як масштабні концерти на стадіоні «Славутич-Арена» із запрошеними іноземними виконавцями, заходи в палаці спорту Юність, так і виступи місцевих пісенних колективів в палаці культури Металургів і майданчиках просто неба. Під час цих заходів ОПОРА викликала поліцію, щоб зафіксувати поширення агітації без вихідних даних і перевірити можливі ознаки використання адміністративного ресурсу. Також Анатолій Пустоваров та Ігор Чумаченко долучилися до організації «Дня Сусіда» - низки святкових заходів, що проходили кілька днів на початку липня у житлових дворах 74-го та 76-го одномандатного виборчого округів.

На підтримку кандидатів від партії «Опозиційна платформа — За життя» концерти відбулися  у чотирьох одномандатних виборчих округах Запоріжжя та кількох населених пунктах області. Зокрема проект «Потяг Миру» за участі ансамблю «Пламя» реалізовувався у Запоріжжі з 5 по 18 липня на сцені із агітаційними матеріалами за Сергія Кальцева, Миколу Ярмощука, Павла Матвієнка та Валентина Зарву. Сторінки у фейсбук кандидата Володимира Бандурова поширили дописи про присутність цієї особи на щонайменше трьох концертах, що відбулися у його одномандатному виборчому окрузі № 79.

Ще одна особливість липневої агітації — надання медичних послуг за ініціативи кандидатів. Так за підтримки Олександра Пономарьова в амбулаторіях селищ Бердянського району запрошені лікарі проводили безкоштовний огляд пацієнтів. Літнім людям додому у подарунок приносили аптечки із наліпками від цієї особи. В Енергодарі, Дніпрорудному та Василівці за підтримки кандидата Сергія Бандурова безкоштовні консультації проводив мамолог. Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА  у Запорізькій області, що за цими випадками було підготовлено звернення до правоохоронних органів.

Також до ОПОРИ звернулися мешканці Запоріжжя та області із проханням пояснити, чи можна вважати підкупом виборців подарунки садових рукавиць від Анатолія Пустоварова та роздачу окулярів мешканцям сіл одномандатного виборчого округу № 82 від Володимира Люцканова. Ознак порушення не виявлено, оскільки вартість цих предметів не перевищує встановлену законодавством норму.

«Хочемо подякувати небайдужим виборцям, які не лише повідомляли про можливі порушення, але й намагалися зафіксувати їх на фото та відео. Завдяки цьому ОПОРА вчасно дізнавалася про такі випадки в Запоріжжі та області та оперативно реагувала на них», - повідомила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Запорізькій області.

Серед основних порушень лишаються поширення матеріалів без вихідних даних та розклеювання їх у невідповідних місцях. ОПОРА викликала поліцію, щоб зафіксувати можливі ознаки «чорного піару» на бордах, що містили інформацію про кандидатів у народні депутати Андрія Парубія та Іллю Киву. Також виклик здійснювали у зв'язку з поширенням листівок на користь Владислава Куценка і критикою Петра Сабашука.

Ознаки використання адміністративного ресурсу ОПОРА фіксувала у новинах муніципального  телеканалу Запоріжжя «Z», які розповіли про подарунок  кандидатом у народні депутати Ігорем Чумаченком телевізора школі № 80. Нагадаємо, ця особа є депутатом Запорізької міської ради та входить до виборчої команди міського голови Запоріжжя.

18 липня інформаційний інтернет-портал «Запорозька Січ» опублікував матеріал про соціальну програму з виплати частини кредиту за житло молодим родинами коштами міського бюджету. В тексті цитувався Анатолій Пустоваров, якого представили не як заступника міського голови Запоріжжя, а як кандидата у народні депутати. Такий прояв агітації також може мати ознаки використання адміністративного ресурсу.

У зв'язку з тим, що 16 липня набув чинності Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» Громадянська мережа ОПОРА провела моніторинг зовнішньої реклами у Запоріжжі та Мелітополі із перевіркою дотримання цих вимог. Тексти російською мовою помічені в матеріалах на підтримку кандидатів Сергія Кальцева, Миколи Ярмощука, Іллі Киви, Михайла Маслова, Вадима Рабіновича, Сергія Мінька та Анатолія Пустоварова і політичної партії «Опозиційна платформа — За життя».

Серед пошкоджених у липні бордів, сітілайтів та інших конструкцій зовнішньої реклами, що містили агітацію за кандидатів у народні депутати ОПОРА фіксувала прояви щодо «команди Буряка», Андрія Парубія та Євгена Шевченка.

Станом на 19 липня спостерігачі повідомляють, про триває прибирання агітаційних матеріалів із зовнішніх поверхонь. Також помічені випадки заміни їх на звернення без прямої агітації з упізнаваною кольористикою та шрифтами кандидатів і політичних сил.

За словами начальника відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Запорізької облдержадміністрації Сергія Масюкова в Запорізькій області проживає 1 351 718 громадян України, які можуть скористатися своїм виборчим правом у день голосування. Правом змінити місця голосування без зміни виборчої адреси скористалися 11 594, серед них внутрішньо переміщених осіб з АР Крим — 77 людей, з Донецької області — 1 964, з Луганської — 387.

Керівниця апарату Запорізької облдержадміністрації Зінаїда Бойко розповіла про те, що під час виборів президента України не вистачило необхідної кількості скриньок для голосування, але на виборах до Верховної Ради ця проблема вирішена. Також пані Зінаїда навела статистику про те, що в області проживає 19 642 особи, які нездатні самостійно пересуватися. При цьому 55% дільниць мають проблеми із доступністю для таких виборців, переважно це об'єкти, що розташовані у сільській місцевості. На сьогодні проведена роз'яснювальна робота із районними очільниками, щодо максимального сприяння задовольнити виборчі права людей з інвалідністю.

 

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.