У чотирьох одномандатних виборчих округах Львівської області зафіксовано поширення матеріалів політичного характеру з елементами «чорно піару». Листівки про Остапа Семерака розповсюджували у 124 окрузі, про Романа Демчину – у 122 окрузі. Публікації та випуски газети про Ярослава Дубневича зафіксовані у 120 окрузі. А у партії «Голос» заявили, що видання «Голос народу» надрукувало статтю з елементами маніпуляції про підтримку ними Сергія Жирного у 121 окрузі.

У ніч з 17 на 18 липня у населених пунктах 124 виборчого округу невідомі особи поширювали листівки без вихідних даних із гаслом «Ганьба київським парашутистам!». Їх залишали на лавках біля житлових будинків, на зупинках громадського транспорту.

На аркуші зазначено про двох кандидатів-самовисуванців, які представляють підприємства співзвучні з партією «ГОЛОС» Святослава Вакарчука – Дениса Варламова та Тетяну Візеренко. Однак більша частина інформації на листівках є про Міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака, який також кандидує (самовисування) у 124 окрузі. «Ні дня без владного корита! Всі засоби кинуті, аби знову бути біля корита …Зрозуміло, що Семераком до проведення його передвиборчої кампанії залучено досвідчені політтехнологи, які напевно розуміють, що пан Семерак являється «аутсайдером» округу. Однак відпрацьовувати  кошти ж то треба!», - зазначається на листівках. Як повідомили у штабі Семерака, вони уже звернулися до поліції щодо виявленого факту.

«Зупиніть корупціонера, який обкрадає державу і вас!», - листівки з елементами чорного піару та без вихідних даних у середу 17 липня розповсюджували у місті Жовква та Жовківському районі.

Кандидат у 122 окрузі (самовисування) Роман Демчина, який зображений на агітаційній продукції написав на своїй сторінці у соціальній мережі: «Ото конкуренти додумались! Конкуренти просто вже не мають до чого причепитись і хочуть мене очорнити. Офіційно заявляю: те, що колись подали журналісти, що я їздив п’яним за кермом - неправда. На мене НЕ склали постанову, НЕ відібрали посвідчення водія і я одразу поїхав САМ за кермом. Якби я був п’яним - мене би поліцейські не відпустили. По тому, що я «корупціонер і розкрадаю державу»: маєте факти - подавайте у відповідні органи. По цій ситуації я написав заяву в поліцію».

У виданні «Голос народу» №2 (31) липня 2019 року опубліковано матеріал «ГОЛОС» підтримує кандидата у народні депутати України Сергія Жирного». Лише під час прочитання статті можна зрозуміти, що підтримку Жирному висловило Всеукраїнське об’єднання «Голос», а не політична партія Святослава Вакарчука, яка бере участь у парламентських виборах. Над статтею про кандидата-самовисуванця у 121 виборчому окрузі Жирного є цитата Вакарчука. Уповноважена особа партії «Голос» у цьому виборчому окрузі звернулася у поліцію, бо у політичній силі вважають цей факт перешкоджанням вільному виявленню волі виборця. Адже політична сила не висловлювала публічно підтримки Сергію Жирному.

Зазначимо, що у 121 виборчому окрузі від «Голосу» раніше балотувався Дмитро Огньов, але 29 червня політична сила відкликала кандидата опісля звернення журналістів-розслідувачів та активістів. Таке рішення політична сила обґрунтувала тим, що «результати внутрішнього розслідування та дії Дмитра Огньова дали підстави стверджувати, що кандидат схильний ставити особистий інтерес вище результату командної роботи».

Впродовж двох тижнів у 120 виборчому окрузі роздають газети з елементами чорно піару проти кандидата-самовисуванця Ярослава Дубневича. Спершу було видання з логотипом «СТОП Корупція». На шпальтах опубліковано уривки з корупційних розслідувань про братів Дубневичів з видань «Форпост», «Радіо Свобода», «Українська правда», «Економічна правда», «УНІАН», «Експерс». На перші сторінці зазначається, що бюлетень є спілки учасників АТО – Корпус УНСО. Однак на жодному аркуші не зазначено інформації щодо тиражу та замовника газета. Представники штабу Ярослава Дубневича звернулися щодо виявленого факту до правоохоронних органів.

Спостерігачі ОПОРИ також зафіксували, що  у виданні «Новий погляд» оприлюднено перелік розслідувань, який базується на інформації руху «ЧЕСНО», у яких фігурували Ярослав та Богдан Дубневичі. Обидва вони є кандидатами у народні депутати (самовисування) у 120 та 118 виборчих округах. На 4 сторінці газети зазначається, що це є спецвипуск видання «Громадянської позиції», тираж 10 тисяч примірників. А на першій шпальті надруковано публікацію «Володимир Гірняк. Єдиний, хто здатен перемогти Дубневича». Гірняк також кандидує у 120 виборчому окрузі від політичної партії «Громадянська позиція».

За коментарями звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)