Кампанія, що передує позачерговим виборам народних депутатів на Черкащині, є короткою, але інтенсивною. Спостерігачі ОПОРИ відзначають численні активності кандидатів на кожному із семи округів, зокрема, організації концертів; фіксують ймовірні порушення та звертаються в поліцію; а також констатують певні тенденції, наприклад, спроби стилізації агітаційної продукції кандидатів під партію «Слуга народу».

Про це та інше під час пресконференції 19 липня у Черкасах розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.

За його словами, у семи округах області зареєстровано загалом 112 кандидатів. Найбільше кандидатів – на 195 окрузі (27 осіб) та 198 виборчому окрузі (21 особа). На сьогодні п’ятеро осіб зняли свої кандидатури. У свою чергу найменше зареєстровано на окрузі №200 – 8 осіб.

Із числа зареєстрованих 63 йдуть самовисуванцями, 49 кандидат висунутий партіями. По сім кандидатів, тобто на всіх округах, висунули партії «Слуга народу», «Європейська Солідарність» та «Сила і честь», шість кандидатів йде від «Опозиційного блоку».

Із всіх зареєстрованих – 66 кандидатів раніше вже брали участь виборах. Натомість 46 кандидатів не балотувалися до рад будь-якого рівня. Загалом із 112 зареєстрованих кандидатів 31 особа проживає за межами Черкаської області.

Колісніченко відзначає велику кількість концертів, що були організовані кандидатами в ході виборчого процесу. До концертів залучалися зірки вітчизняної сцени, що виступали по кілька разів: Олег Винник, Тіна Кароль, Дзідзьо тощо.

«Варто виокремити 200-й округ, де за два дні, наприклад, два концерти в одному населеному пункті. В Умані їх організовував кандидат Антон Яценко: виступали Оля Полякова та Олег Винник. У ці дні на окрузі проходять ще три концерти. На 196 окрузі за сприяння кандидата Андрія Стріхарського виступали Альона Амаргалієва і Тамерлан. Також на Івана Купала була низка концертів. Зокрема, на фестивалі «Трипільські зорі» кілька кандидатів повідомляли, що долучилися до свята. ОПОРА звернулася в поліцію та НАЗК, щоб з’ясувати, чи здійснювали кандидати проплати з виборчого фонду. Загалом шкода, що змагаються гаманці, а не ідеї, досвід чи програми. Побачимо, яку оцінку дадуть виборці», - каже координатор.

З початку виборчого процесу ОПОРА подала понад 30 заяв до черкаської поліції. Найбільше заяв стосувалися розповсюдження агітаційної продукції без вихідних даних та можливого порушення благоустрою.

«Чимало кандидатів розпочали свою роботу ще задовго до реєстрації. Наприклад, діяли благодійні фонди. У числі найактивніших – фонд «Разом» Людмили Русаліної на 197 окрузі. Зокрема, від імені фонду дарували ноутбуки і грошові кошти. Найбільшого резонансу досягла ініціатива ЛАД, почесним членом від якої є кандидат по 195 округу Євгеній Курбет. Ще із зими розпочалася активна кампанія, яка прославилася роздачою насіння, парфумів, окулярів тощо. Чимало повідомлень надходило про роздачу продуктових наборів. ОПОРА зверталася в поліцію з проханням перевірити ймовірний непрямий підкуп виборців», - розказує координатор.

Він відзначає тенденцію з боку кількох кандидатів до стилізації своєї агітації під партію «Слуга народу». Зокрема, наймасштабніший прояв такого брендування трапився на 195 виборчому окрузі.

«На окрузі масово розкидані агітки із повідомленнями про нібито заміну кандидатів. Можна говорити, що на цьому окрузі кандидати із Хмельницького та Львівської області ймовірно є технічними. Оскільки, окрім отакої активності та подань до ДВК, під час кампанії вони себе ніяк не проявляли. Цілком можливо є комісії, де більшість може складатися із представників одного кандидата», - розповів Колісніченко.

Він додає, що у день виборів працюватимуть понад 50 короткотермінових спостерігачів ОПОРИ на дільницях по всій території області. Окрім того, 14 КТС працюватимуть у дві зміни на всіх ОВК.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.