18 липня  на площі у місті Сновськ Чернігівської області (виборчий окург № 207) з агітаційного намету одного з кандидатів в народні депутати волонтери роздавали перехожим пакети з агітаційними матеріалами, в тому числі саморобний виборчий бюлетень без вихідних даних. Такі ж бюлетені напередодні з’явилися в поштових скриньках місцевих жителів. Спостерігач ОПОРИ звернувся до правоохоронців.

ОПОРА вже писала про двійників кандидатів в народні депутати по Чернігівській області, зокрема, у виборчому бюлетені по 207 округу будуть зазначені три людини з однаковими прізвищами, іменами та по-батькові: Євлахов Анатолій Сергійович. Двоє з них  народилися в Одеській області, тому в саморобному бюлетені на їх прізвищах проштамповане червоним «одеський двійник», такий же напис є і на прізвищі іншого кандидата, Олександра Бондара.

Спостерігач ОПОРИ звернувся до поліції з заявою, де вказав на ймовірне порушення ч. 7 ст. 69 Закону «Про вибори народних депутатів України», де йдеться, що друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Кандидат у депутати в одномандатному окрузі фінансує із коштів свого виборчого фонду заходи і матеріали передвиборної агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку (ч. 8 ст. 68 цього ж Закону).

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)