Політичний липень в Харківській області видався активнішим за червень —спостерігачі ОПОРИ зафіксували  велику кількість порушень ведення агітації, чорний піар і «джинсу», а також складнощі при формуванні дільничних виборчих комісій. Про це на пресконференції 19 липня розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

На початку липня окружні виборчі комісії розподілили квоти і сформували ДВК на Харківщині. Більшість ОВК зробила це вчасно і дотрималась календарного плану Центральної виборчої комісії, але на чотирьох округах виникли проблеми. На засіданні  окружної виборчої комісії №168 виявилось, що три самовисуванці подали до складу дільничних виборчих комісій людей, які не проживають на території Харківської області і не знають, що мають працювати на ДВК. На 174, 176 і 179 округах також провели жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій звичайних і спеціальних виборчих дільниць через технічні негаразди з системою «Вибори» і недостатню кількість поданих кандидатур.

Проблеми спостерігались у поточній роботі ОВК №181 — туди більше п'яти разів викликали поліцію через конфлікти голови комісії Тетяни Гаєвої з іншими членами. ОВК двічі зверталась до центральної виборчої комісії з проханням замінити голову окружної виборчої комісії № 181, і 14 липня ЦВК  замінила Тетяну Гаєву на Сергія Бражника.

«Подібні процеси в ОВК ускладнюють роботу дільничних виборчих комісій по всьому округу і ставлять під загрозу весь виборчий процес в ньому. Через постійні суперечки робота ОВК №181 була періодично паралізована — а значить зупинялись і супутні процеси, наприклад виготовлення табличок і заключення договорів з залученими особами. ОПОРА закликає учасників виборчого процесу відповідально ставитись до своїх обов’язків і знаходити компромісі між собою для того, щоб забезпечити проведення виборів», — підкреслив координатор.

Фіксувала ОПОРА також і порушення виборчого законодавства — найчастіше йшлося про розміщення друкованої агітації без необхідних вихідних даних, або на стовпах електромереж. По цих випадках спостерігачі ОПОРИ подали більше 100 заяв до органів Національної поліції.

ОПОРА зверталась до поліції через два випадки розповсюдження друкованої агітації у будівлі «Укрпошти» — у Харкові біля Кінного ринку за «Опозиційну платформу За Життя» і у селищі Високому за Ігора Смешка, а також через два факти агітації на машинах таксі за Олександра Куницького. 18 липня у харківському метро через системи оповіщення пасажирів закликали відвідати концерт на площі Свободи, на якому проводилась агітація за партію «Опозиційний блок» і виступали артисти Ірина Білик, Гайтана  і Серьога. За цим фактом ОПОРА подала дві заяви в поліцію — через агітацію у метро і проведення агітації особою з іншим громадянством, а саме артистом Серьогою, який є громадянином Білорусі.

Також спостерігачі ОПОРИ написали заяву правоохоронцям через роздачу від імені кандидатів Генадія Кернеса (№ 3 у списках «Опозиційного блоку») і Валерія Писаренка (самовисуванець за 168 одномандатним виборчим округом) квитків, за якими можна було безоплатно відвідати атракціони в міському парку розваг.

Також у Харкові та області сталося декілька нападів на представників кандидатів і їх майно. Частіше за все діставалось «Опозиційній платформі — За життя» —невідомі обливали зеленкою кандидата від партії Павла Оніщенко, різали намети кандидата Андрія Лесика і двічі трощили вхід в офіс цієї партії. Агітаторам «Партії Шарія» кілька разів лопали червоні повітряні кульки, які ті роздавали перехожим.

«Окрім великої кількості порушень липень запам’ятався і іншими активностями кандидатів — наприклад засиллям «джинси» у міських онлайн-ЗМІ і численними випадками «чорного піару». Причому антиагітація іноді приймала досить креативні форми, особливо на 169 окрузі, де мабуть, йде найзапекліша боротьба за крісло в парламенті.  Олександра Кірша, наприклад, переслідують люди в костюмах голубів, а на честь Олександра Грановського робить пішу ходу до Києва кандидат з іншої області.

Також ця кампанія характерна великою кількістю зірок шоу-бізнесу: за місяць на Харківщині побували Maruv, Гайтана, Ірина Білик, Віталій Козловський, Оля Полякова, Дмитро Коляденко, вони всі виступали під час агітаційних концертів за певних кандидатів. Такі дії, звісно не заборонені законом, але порушують принцип рівності — адже не у кожного кандидата є можливість замовити виступ зірки української естради. Окреме питання — чи оплачували цю агітацію з виборчого фонду?», — прокоментував представник ОПОРИ.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)