Кандидати-мажоритарники у народні депутати України, які балотуються у межах п’яти волинських округів, від початку виборчої кампанії і станом на 18 липня реєстрували 41 довірену особу, реєстрацію трьох із яких скасували разом із реєстрацією двох кандидатів. Таким чином, наразі у межах Волині зареєстровані 38 довірених осіб від 18 кандидатів у нардепи. Водночас 28 кандидатів не мають жодної довіреної особи.

Представники Громадянської мережі ОПОРА зібрали перелік довірених осіб кандидатів із Волині. Зауважимо, що щодо певних осіб подали дещо розширену інформацію. Щодо інших не вдалося знайти достовірної прив’язки до кандидата та регіону.

Так, відповідно до постанови ЦВК №1071 від 19 червня, першими із кандидатурами довірених осіб визначилися кандидати і, водночас, чинні нардепи Ігор Гузь (округ №19) та Сергій Мартиняк (округ №20). Зокрема, інтереси Ігоря Гузя представлятимуть Андрій Бокоч, Михайло Денисюк та Борис Карпус.

Андрій Бокоч є головою правління Фонду Ігоря Гузя «Прибужжя», а також помічником- консультантом нардепа на громадських засадах.  Михайло Денисюк у 2015 році балотувався до Луцької міської ради, підписант громадської організації «Волинський актив молоді». Борис Карпус – виконавчий директор Фонду Ігоря Гузя «Прибужжя».

Довіреними особами Сергія Мартиняка стали Ігор Забелін, Роман Микиюк та Олександр Пиза. Ігор Забелін – фізична особа-підприємець, також є засновником у низці підприємств юридичного спрямування – «Юридична компанія «АФК», «АФК-аудит», «АФК». Роман Микитюк - ексочільник Волинської митниці, депутат Волинської обласної ради, керівник ТОВ «Аміла». Олександр Пиза – екс-депутат Луцької міської ради, помічник-консультант нардепа Сергія Мартиняка за договором на постійній основі, був керівником благодійного фронду «Європейський вектор», який пов`язували із нардепом.

Відповідно до постанови ЦВК №1097 від 20 червня, довіреною особою Ігоря Палиці (кандидат по округу №22) став Олександр Товстенюк. Він – голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», у 2016 році став радником голови Волиньради на громадських засадах.

Згідно із постановою ЦВК №1235 від 24 червня 2019 року, довіреною особою чинного нардепа та кандидата в окрузі №21 Степана Івахіва стала Людмила Севрук. За інформацією сайту Верховної Ради України, жінка є помічником-консультантом народного депутата а громадських засадах.

Інтереси кандидата по округу №22 Вячеслава Панасюка (суб’єкт висування – партії «Слуга народу») представлятимуть Олександр Рудика, Олексій Федчук та Павло Хвень. Повний тезка Павла Хвеня є засновником у фірмі «ХІТА» та громадській організації «Майдан Волині».

Згідно із постановою ЦВК №1296 від 25 червня, зареєстрували довірених осіб кандидата –самовисування по округу №20 Вадима Ваврищука. Ними стали Сергій Годлевський, Ольга Мисковець та Віталій П’ясецький. Сергій Годлевський – ексголова Горохівської РДА, експомічник нардепа Ігоря Гузя, історик та краєзнавець. Ольга Мисковець значиться засновницею благодійного фонду «Благодар Волинь», а також підприємств «Енергія розвитку», «Екосервіс», «Українська теплогенеруюча компанія «Еско-Волинь», а також була помічником депутат Волинської обласної ради 7 скликання Володимира Бондаря. Віталій П’ясецький – фізична особа-підприємець, який займається виробництвом виробів із пластмас, видавничою діяльністю тощо, волинський «кіборг».

Згідно із постановою ЦВК №1341 від 26 червня, довіреною особою кандидата Тараса Шкітера (по округу №22) стали Олександр Бондар та Валентин Хаймик. Олександр Бондар – співзасновник адвокатської організації «Покровський та партнери», а Валентин Хаймик –помічник депутата Луцької міської ради Андрія Покровського.

Також, відповідно до цієї постанови зареєстрували довірених осіб Ірини Констанкевич (кандидатка по округу №23) – Миколу Бущука, Івана Киричика та Ореста Маховського. Микола Бущук - депутат Волинської обласної ради, Іван Киричик – депутат Волинської обласної ради, директор держпідприємства «Волиньторф». Орест Маховський – помічник-консультант нардепа Ірини Констанкевич за трудовим договором на постійній основі.

Згідно із постановою ЦВК №1365 від 29 червня, довіреними особами кандидата-мажоритарника від «Європейської Солідарності» Сергія Кошарука стали Тетяна Киричук та Тарас Савчук. Повна тезка Тетяни Киричук працює електромеханіком електрозв’язку на Ковельській дистанції сигналізації і зв’язку на Укрзалізниці. Повний тезка Тараса Савчука є керівником громадської організації «Українсько-польський форум молоді імені В’ячеслава Липинського». Нагадаємо, як уже повідомляла ОПОРА, 5 липня 2019 року ЦВК прийняла постанову №1507 про скасування реєстрації кандидата в одномандатному виборчому окрузі №21 Сергія Кошарука через особисту заяву кандидата.

Відповідно до постанови ЦВК № 1353 від 27 червня зареєстрували п’ять довірених осіб у волинських округах. Так, в окрузі №19 довіреною особою Сергія Григоренка (суб’єкт висування – «Європейська Солідарність») став Олег Лягутко, в окрузі №20 інтереси кандидата від «ЄС» Івана Мирки представлятиме Майя Кондратюк, в  окрузі №21 довірено особою самовисуванця Івана Сидора став Владислав Малімон, в окрузі №22 кандидата від «ЄС» Юрія Моклицю представлятиме Володимир Веремчук, а от в 23 окрузі довіреною особою кандидата-висуванця від «ЄС» Юрія Сковороди став Олег Огородник. Олег Лягутко є керівником адвокатського бюро «Лягутко і партнери», Олег Огородник також є луцьким адвокатом. Також відповідно до постанови ЦВК №1654 від 14 липня до реєстрували ще одну довірену особу від Івана Мирки – нею став Олександр Новак.

Згідно із постановою ЦВК №1388 від 30 червня, довіреними особами кандидата-мажоритарника від «Слуги народу» в окрузі №20 Вячеслава Рубльова стали Тетяна Баландін, Леонід Валіхновський та Ігор Лех. Тетяна Баландін є співзасновницею Громадської організації «Центр жіночих ініціатив «Марія», Леонід Валіхновський –  завідувач хірургічного відділення Турійської лікарні, Ігор Лех – депутат Волинської обласної ради.

Відповідно до цієї ж постанови, визначився із довіреними особами й кандидат від «Слуги народу» по округу №23 Максим Приймачук. Так, його інтереси в окрузі представлятимуть Дмитро Алєнін, Олена Бурко та Ігор Данилюк.

2 липня ЦВК зареєструвала довірених осіб ще двох волинських кандидатів. Відповідно до постанови № 1429 інтереси Івана Сидора (ОВО №21) представляв Андрій Хойна, а Дмитра Махортова – Інна Ковригіна. Нагадаємо, як уже повідомляла ОПОРА, відповідно до постанови ЦВК № 1558 від 9 липня скасували реєстрацію самовисуванця Івана Сидора.

Відповідно до постанови ЦВК №1512 від 5 липня довіреними особами кандидата в окрузі №21 Андрія Лева («Слуга народу») стали Юрій Данилюк, Ігор Приступа та Анна Сидько.  Анна Сидько була членом ОВК №21 від Володимира Зеленського під час президентських виборів 2019 року.

Інтереси кандидата по округу №22 Сергія Адамчука (самовисування) представлятиме його брат Віктор Адамчук.

Постановою ЦВК №1536 від 8 липня визначили довірених осіб Олександра Пирожика. Так, його інтереси представлятиме Ігор Малогловець та Ростислав Смусь. Ігор Малогловець є співзасновником Громадської організації «Маневицька районна організація ветеранів АТО на Сході України», а  Ростислав Смусь – «кіборг», ексбоєць 93 бригади, брав участь в обороні Донецького аеропорту. Також ще одну довірену особу кандидата зареєстрували відповідно до постанови №1696 від 16 липня. Нею став Петро Мосійчук – уповноважена особа Маневицької районної громадської організації Всеукраїнського об’єднання ветеранів.

Таким чином, станом на 18 липня в ОВО №19 зареєстровано 4 довірені особи від двох кандидатів,  в ОВО №20 – 11 від чотирьох кандидатів, в ОВО №21 – чотири довірені особи від двох кандидатів, в ОВО №22 – вісім довірених осіб від п’яти кандидатів, в на ОВО №23 – 11 довірених осіб від п’яти кандидатів.

Нагадаємо, відповідно до частини 4 статті 76 Закону України «Про вибори народних депутатів України» довірені особи кандидата у депутати в одномандатному окрузі реєструються Центральною виборчою комісією за поданням кандидата в депутати. У поданні зазначаються: прізвище, ім'я, по батькові довіреної особи, її громадянство, день, місяць і рік народження, місце роботи, посада (заняття), адреса місця проживання, номер телефону. До заяви додається письмова згода цієї особи представляти інтереси кандидата у депутати та ксерокопії першої та другої сторінок паспорта громадянина України або ксерокопія тимчасового посвідчення громадянина України (для осіб недавно прийнятих до громадянства України). Центральна виборча комісія протягом трьох днів після дня надходження цього подання реєструє довірених осіб кандидата в депутати і видає їм посвідчення за встановленою нею формою.

Відповідно до частини 7, довірені особи кандидата у депутати в одномандатному окрузі набувають повноважень з дня їх реєстрації Центральною виборчою комісією. Повноваження цих осіб припиняються в день скасування рішення про реєстрацію кандидата у депутати в одномандатному окрузі чи встановлення результатів виборів та їх офіційного оприлюднення.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)