Напередодні виборів керівники освітніх закладів Маріуполя отримали телефонограму, підписану директоркою Департаменту освіти та  датовану 15 липням 2019 року, із проханням до них проконтролювати наявність реєстрації співробітників закладів на сайті Державного реєстру виборців. Про результати моніторингу пропонується відзвітуватись у спеціальну форму, розміщену прямо у зверненні. Далі йдеться про дії у випадку, якщо співробітник відсутній у реєстрі та заклик надсилати таку інформацію на електронну пошту із дедлайном 19 липня.

У Фейсбуці Максима Бородіна, який є чинним депутатом міської ради Маріуполя, минулої доби з’явився відеозапис зустрічі з очільницею Департаменту освіти Тетяною Братчиковою.

На питання про те, де у службових обов’язках співробітників навчальних закладів зафіксовано право здійснення контролю за реалізацією виборчого права, директорка відповіла, що дана телефонограма є рекомендацією, а не наказом чи агітацією.

“Як громадяни України вони (освітяни) повинні взяти участь у виборах. Якщо є такі випадки, коли люди не можуть проголосувати, через те, що їх немає у списках. І якщо людина хоче проголосувати, але не знає куди їй піти для процедури голосування, і чи є вона в списках, проте вона все одно має голосувати, як громадяни України”, - зазначає директорка Департаменту освіти Тетяна Братчикова.

У коментарі ОПОРІ головний спеціаліст-юрисконсульт департаменту Крохмальова Ольга повідомила, що задача телефонограми була суто консультативною й мала проінструктувати освітян Маріуполя щодо процедури реєстрації для голосування на виборах.

Як повідомив Максим Бородін, що був присутній на зустрічі з Братчиковою: “Це не підпадає під обов’язки департаменту освіти, мені здається, що такі дії - частина якоїсь схеми. Більшість членів комісій ОВК і ДВК є представниками “Опоблоку”. Можливо це такий сигнал, що під час виборів цим намагатимуться скористатися для фальсифікації.“

"Якщо казати про посадові обов’язки, то звичайно такі дії виходять за межі повноважень департаменту освіти. Збір інформації про те, де яка людина буде голосувати також викликає питання, бо такі дії можуть бути загрозою та свідчити про можливе контрольоване голосування. А враховуючи те, що на телефонограмі є дата, коли керівники навчальних закладів мають відзвітуватися, то такі дії можуть бути розцінені підлеглими як прямий наказ. Просимо посадових осіб органів місцевого самоврядування  утримуватись від неоднозначних дій у період виборчого процесу”, - зауважує координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Донецькій області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.