У 114 одномандатному виборчому окрузі Луганської області з центром у смт Біловодськ масово розповсюджуються листівки, виконані у партійних кольорах та з використанням стилістики і назви «Опозиційної платформи – за життя», зміст яких зводиться до публічної підтримки кандидата, що не тільки не є її висуванцем чи партійцем, а навіть очолює обласний осередок іншої партструктури. 

Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.

Зокрема, мова йде про листівки нібито на користь кандидата – самовисуванця Сергія Шахова (є чинним нардепом у цьому окрузі, обраним у 2016 році та очільником Луганської обласної організації політичної партії «Наш край»). Так, у публічно доступних місцях масового скупчення людей населених пунктів, що територіально відносяться до округу, розповсюджуються зазначені агітматеріали. Зовні вони дуже схожі на агітаційну продукцію, яку використовують штаби «Опозиційної платформи – за життя» для піару власних висуванців у інших округах. Так, на лицевій сторінці на фоні партійної символіки буклету зображені фото лідера партії Юрія Бойка та нардепа Сергія Шахов з підписом: «Сергей Шахов – кандидат, которого поддерживает «Оппозиционная платформа – за жизнь. Округ № 114». На зворотному боці – звернення до мешканців Луганщини нібито за підписом Юрія Бойка, спрямоване на підтримку кандидата Сергія Шахова та позиціонування його з позитивного боку як людини і політика. При цьому, зазначена друкована продукція не містить жодних передбачених законодавством вихідних даних.

Водночас, згідно з даними, оприлюдненими на офіційному сайті ЦВК, у 114 одномандатному виборчому окрузі від «Опозиційної платформи – за життя» не балотується жодний кандидат в народні депутати України. ОПОРА вже писала про конфліктну ситуацію, яка склалася навколо висування кандидатів від зазначеної партії у 113 та 114 округах Луганської області.

У коментарі ОПОРІ помічник народного депутата Сергія Шахова Ігор Слєсарєв відзначив, що йому нічого невідомо про такі факти.

Натомість, представники «Опозиційної платформи – за життя» також спростовують інформацію щодо підтримки нею кандидата – самовисуванця у 114 окрузі Сергія Шахова та засудили нечесні методи ведення політичної кампанії.

Крім того, у місті Сєвєродонецьку (106 ОВО) на стінах багатоповерхових будинків у порушення норм благоустрою та всупереч рішенню про встановлення місць для розміщення агітаційних матеріалів, зранку 18 липня  масово з’явилася політична реклама в інтересах зазначеної партії без будь-яких вихідних даних. Насамперед, це стосується листівок з написом «Оппозиционная платфома – за жизнь. № 6 в бюллетене. Выбирай мир!».

Поряд із цим, у 113 окрузі, зокрема, місті Кремінній, спостерігачами ОПОРИ зафіксоване використання засобів візуальної реклами  з порушенням чинного законодавства на користь кандидата Дениса Паденка (пересувні агітаційні банери без вихідних даних).

За вказаними випадками ОПОРА звернулася із відповідними заявами до Головного Управління Національної поліції в Луганській області. Правоохоронні органи мають розібратися із вказаними фактами, розглянути заяви про порушення Закону України “Про вибори народних депутатів України”, ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення та встановити факти порушення, встановити осіб, винних у вчиненні даних правопорушень та скласти протоколи про адміністративні правопорушення, а також надіслати протоколи про адміністративне правопорушення до Сєвєродонецького міського суду для накладення на винних осіб адміністративних стягнень.

 
                                                                   

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)