17 липня мешканці міст Рівне та Здолбунів у поштових скриньках будинків отримали листи за підписом лідерки Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» з проханням підтримати партію та  кандидатів у народні депутати по 152 та 154 виборчих округах. Листи не містили необхідних вихідних даних.

17 липня мешканці міста Рівне у поштових скриньках отримали листи від імені лідерки Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» з проханням підтримати політичну партію та кандидата у народні депутати по 152 виборчому округу (м. Рівне) Олександра Курсика:

«Щоб добитися справжніх і швидких змін у Вашому житті, нам потрібна сильна команда в парламенті. Я прошу Вас підтримати партію «Батьківщина» та нашого кандидата в депутати на Вашому окрузі Курсика Олександра Васильовича. Це суттєво допоможе нам ефективно працювати у Ваших інтересах. Давайте не втратимо ще один шанс. Я знаю, що все може бути добре!»

Схожі листи отримали жителі міста Здолбунів, однак з проханням підтримати кандидата по 154 виборчому округу (Демидівський, Дубенський, Здолбунівський, Млинівський та Радивилівський райони) Ігоря Луценка:

  • «Щоб добитися справжніх і швидких змін у Вашому житті, нам потрібна сильна команда в парламенті. Я прошу Вас підтримати партію «Батьківщина» та нашого кандидата в депутати на Вашому окрузі Луценка Ігора Вікторовича. Це суттєво допоможе нам ефективно працювати у Ваших інтересах. Давайте не втратимо ще один шанс. Я знаю, що все може бути добре!» 
  • «Я прошу Вас, заради наших дітей, заради їхнього сьогодення та майбутнього, підтримати нашу команду. Підтримати для того, щоб ще встигнути зупинити той хаос, який вирує сьогодні. У мене немає сумнівів, що ми разом з новим президентом цей хаос подолаємо! Від нас по Вашому округу йде в депутати Луценко Ігор Вікторович. Я впевнена, що ця людина нас із Вами не підведе»

На зворотній стороні листа були зазначені персональні дані отримувачів: прізвище, ім’я та по батькові, а також адреса проживання (індекс, область, місто, вулиця, номери будинку та квартири). 

При цьому, текст листів також був різний: для учителя зміст листа стосувався освіти та підвищення рівня заробітної плати учителям, а для пенсіонерів – щодо рівня пенсії:

  • «Ви знаєте, що наша фракція «Батьківщина» добилася, щоб у Закон «Про освіту» було внесене положення, згідно з яким заробітна плата вчителя не може бути меншою за три мінімальні зарплати. На сьогодні три мінімальні заробітні плати складають 12 519 гривень»
  • «Якщо ви довірите свій голос нам та підтримаєте партію «Батьківщина» на цих парламентських виборах, ми разом з новим президентом зможемо  підняти пенсії усім пенсіонерам спочатку хоча б до мінімального рівня, затвердженого законом, - до 3094 гривні і потім продовжимо далі їх підвищення»

Листи, які отримали рівняни, не містили жодних вихідних даних: відомостей про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. На листах, що надійшли мешканцям Здолбунова вказано: «Виготовлено на власному обладнанні».

Керівник прес-служби обласного осередку партії Володимир Попик повідомив ОПОРІ, що обласний штаб не має відношення до листів від Юлії Тимошенко та порадив звернутись із офіційним запитом у Київ.

«Різний зміст листів говорить про те, що окрім прізвища та імені особи, а також місця проживання, партія мала відомості і про сферу діяльності виборців. Відповідно, правоохоронцям варто розслідувати, звідки політична сила має доступ до персональних даних. А мешканців закликаємо відповідально ставитися до надання своїх персональних даних третім особам. А , у разі, неправомірного використання цих даних – звертатися до поліції», - прокоментував координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами.

Відповідно до ч. 7 ст. 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Згідно з п. 2-3 ч. 8 ст. 68 Закону кандидат у депутати в одномандатному окрузі фінансує із коштів свого виборчого фонду заходи і матеріали передвиборної агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку.

Згідно зі ст. 2 Закону України «Про захист персональних даних» персональними даними є відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. До конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров’я, а також адреса, дата і місце народження (частина 2 статті 11 Закону України «Про інформацію»).

Відповідно до ч. 5-6 ст. 6 цього ж Закону, не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.