Від початку роботи дільничних виборчих комісій у Волинській області до п’яти окружних виборчих комісій кожного дня надходять заяви від суб’єктів виборчого процесу (фракцій, партій, кандидатів у депутати та самих членів ДВК) про заміну чи відмову працювати. Спостерігачам ОПОРИ уже стало відомо про 802 такі факти. Втім, тенденція показує, що з кожним днем ця цифра зростає.

Загалом, найбільше замін відбулось за поданням суб’єктів виборчого процесу від партії ВО «Свобода»( враховуючи подання самої партії та кандидата – висуванця партії) – 183, за поданням суб’єктів виборчого процесу, пов’язаних з ВО «Батьківщина» (партія, яка має фракцію в парламенті поточного скликання, політична партія і кандидат – висуванець партії) – 151, за поданням «Слуги народу» (партія, кандидат) – 85, «Європейської Солідарності» (фракція, партія) – 83, за поданням усіх кандидатів-самовисуванців – 76, «Опозиційної платформи – За життя» (партія, кандидат) – 63, Радикальної партії Олега Ляшка (фракція, партія) – 45, «Об’єднання «Самопоміч» (фракція, партія) – 42, за поданням голови ОВК – 36, фракції «Народний фронт» – 16, політичної партії «Сила і честь» – 14, партії «Громадянська позиція» – 8.

ОВО №19

Про три постанови щодо замін членів ДВК у виборчому окрузі №19 стало відомо спостерігачам ОПОРИ станом на 16 липня 2019 року. Відповідно до постанов у складі ДВК було замінено 242 члени комісій.

Найбільше замін у складі ДВК округу відбулось за поданням ВО «Батьківщина» – 56, за поданням «Європейської Солідарності» – 31, голови ОВК – 23, «Слуги народу» – 21, кандидата Ігоря Гузя (самовисування) – 20, Радикальної партії Олега Ляшка та ВО «Свобода» – по 18, «Народного фронту» – 15, «Опозиційної платформи – За життя» – 14, кандидата Віталія Голигіна («Опозиційна платформа – За життя») – 10, «Громадянської позиції» – 8, кандидата Василя Згоранця – 5, партії «Сила та честь» – 3.

ОВО №20

Окружна виборча комісія у виборчому окрузі №20 повідомила спостерігачам ОПОРИ про 132 зміни у складі дільничних виборчих комісій, які відбувалися відповідно до постанов від 8 та 10 липня 2019 року.

Так, вже станом на 10 липня 2019 року до ОВК надійшло 43 заяви про заміну членів ДВК віж кандидата Юрія Цейка (ВО «Свобода»), ще 23 – від ВО «Свобода», по 11 заяв – від «Опозиційної платформи – За життя» та кандидата Володимира Саєвича («Опозиційна платформа – За життя»), 9 – від Вячеслава Рубльова («Слуга народу»), ще 8 – від «Слуги народу», по 7 – від Андрія Козюри (ВО «Батьківщина») і партії «Сила і честь», 4 – від «Об’єднання «Самопоміч», по 3 – від ВО «Батьківщина», «Європейської Солідарності» та кандидата Сергія Мартиняка (самовисування).

ОВО №21

У виборчому окрузі №21 окружна виборча комісія приймала постанови про заміни у складі ДВК за поданням політичних партій, які мають фракції у парламенті нинішнього скликання, від партій, кандидатів і голови ОВК. Загалом було замінено 253 особи.

Найчастіше заміни вносили партія і фракція ВО «Батьківщина» – разом 43, кандидат від ВО «Свобода» Юрій Поліщук – 40, а також фракція «Об’єднання «Самопоміч» – 35. Найменше – голова ОВК – 1, політична партія «Сила і честь» – 2 та кандидат Олександр Калюжний (самовисування) – 4.

Також відбувались заміни у складі ДВК за поданням інших суб’єктів, зокрема: від партії і фракції «Європейська Солідарність» – 28, кандидата Богдана Сінчука (ВО «Батьківщина») – 21, «Слуга народу» – 18, кандидата Степана Івахіва (самовисування) – 17, ВО «Свобода» – 16, Радикальної партії Олега Ляшка – 15, «Опозиційна платформа – За життя» – 7, кандидата Василя Горішного («Опозиційна платформа – За життя») – 6.

ОВО №22

В одномандатному виборчому окрузі №22 згідно з постановою окружної виборчої комісії «Про заміни у складі ДВК з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року» від 10 липня 2019 року було замінено 38 членів комісій.

Так, 10 членів було замінено від голови ОВК, 12 членів – від політичної партії «Радикальна партія Олега Ляшка», депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради, 2 – «Європейська Солідарність», депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради, 1- ВО «Батьківщина», депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради. Серед політичних партій заміни подали: 4 – «Європейська Солідарність», 3 – «Опозиційна платформа – за життя», 1 – ВО «Батьківщина», 1 – «Слуга народу». Серед кандидатів-мажоритарників заміни здійснювали: Руслан Бабаханов («Опозиційна платформа – За життя») – 1, Сергій Пісачук («Слуга народу») – 1, В’ячеслав Панасюк (самовисування) – 1.

ОВО №23

У виборчому окрузі №23 окружна виборча комісія станом на 15 липня 2019 року прийняла чотири постанови «Про зміни в складі дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №23 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року». Відтак, в окрузі відбулось уже 137 замін членів дільничних виборчих комісій.

Зокрема, рішення про заміни приймались на основі заяв політичних партії: ВО «Батьківщина» – 19, «Європейська Солідарність» – 15, ВО «Свобода» – 28, «Слуга народу» – 8, «Об’єднання «Самопоміч» – 3, «Сила і честь» – 2, «Народний Фронт» – 1, за поданням голови ОВК – 2, а також за заявами кандидата Олександра Пирожика (ВО «Свобода») – 15, Дмитра Махортова (самовисування) – 19, Ірини Констанкевич (самовисування) – 7. Ще чотирьох членів ДВК було виключено зі складу комісій за рішенням ОВК. 

Нагадаємо, що відповідно до частини 3 статті 37 Закону України «Про вибори народних депутатів України» повноваження члена дільничної виборчої комісії можуть припинятися достроково виборчою комісією, яка її утворила, у зв'язку з: особистою заявою про складення повноважень члена комісії чи внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб'єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)