17 липня в ефір телеканалу «ТБ-Бердянськ» не вийшло агітаційне звернення кандидата у нардепи Павла Насєдкіна, заплановане згідно укладеного договору. За словами представників згаданого ЗМІ — це сталося через технічні обставини. Павло Насєдкін вбачає в цьому створення нерівних умов у проведені агітації.

До Громадянської мережі ОПОРА звернувся кандидат у народні депутати Павло Насєдкін із заявою про те, що йому не надали ефірного часу на Бердянській міській комунальній телекомпанії «ТБ-Бердянськ». Підставою для виконання цієї послуги є укладений договір. В  діях ЗМІ він вбачає можливі ознаки порушення.

Виконуюча обов'язки директора, головна редакторка телекомпанії «ТБ-Бердянськ» Ірина Білаш коментує ситуацію так: «Випадок з тим, що сьогодні не відбувся прямий ефір, у якому мав брати участь кандидат у народні депутати від 78-го територіального одномандатного виборчого округу Павло Насєдкін, це, так званий, форс-мажор. Оскільки вчора, ті хто живуть в Бердянську бачили, яка була погода. Був дощ з грозою, ми передавали штормове попередження. У нас перервався сигнал, коли ми видавали новини. Сьогодні, коли почали готуватися до прямого ефіру, який був присвячений кандидату, то з'ясувалося, що мікшерський пульт, який комутує відео і передає до ефірної кімнати, вийшов з ладу. А оскільки це обладнання професійне, яке потребує ремонту лише в ліцензійних сервісних центрах, то ми вимушені надіслати його туди і чекати на результат, коли це обладнання буде відремонтоване»

Пані Ірина зазначила, що дирекція телеканалу написала пояснювальну запуску і запропонувала Павлу Насєдкіну взяти 18 липня участь у програмі «Актуальному інтерв'ю», де він може скористатися правом звернутися до своїх виборців.

Кандидат у народні депутати Павло Насєдкін зазначив: «Сьогодні я приїхав на телеканал. Сказали, що обладнання зламалося у зв'язку з погодними умовами. Жодних інших варіантів випустити мене сьогодні в ефір у них нема. Запропонували лише випустити ролик в запису завтра у будь-який час, де у них буде вікно, оскільки зараз у передвиборчому етапі всі місця у них розписані. І ми з важкістю отримали цей час сьогодні на 18.05 — в Бердянську це прайм-тайм. Й тепер, звісно, інший час нам не підходить. Я бачу в цьому явний політичний тиск і нерівні умови до всіх кандидатів. Оскільки я анонсував свій виступ серед своїх виборців, в соціальних мережах й коли вони сьогодні увімкнули телебачення о 18.05, то побачили, що з екрану мовив Бойко, блок «За життя» і чинний депутат Пономарьова, партнер за цим політичним проектом. Вже це наштовхує на доволі серйозні сумніви в чесності телеканалу та в їхній незалежній політиці»

Також Павло Насєдкін зауважив, що не планує звертатися до поліції для фіксування можливого порушення.

Свій коментар надає громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА  у Запорізькій області: «ОПОРОЮ було прийняте звернення від кандидата у народні депутати Павла Насєдкіна про те, що він зустрів перешкоджання у проведенні своєї передвиборчої агітації. Ми зафіксували це повідомлення. Якщо факт викладений у ньому отримає підтвердження, ми звертатимемося до органів Національної поліції для впровадження відповідних заходів. Перешкоджання виборчому праву кандидатів є неприпустимим явищем.»

Нагадаємо, що одномандатний виборчий округ №78 із центром в місті Бердянськ охоплює  Бердянський, Більмацький, Розівський та Чернігівський райони Запорізької області.

Згідно з частинами 1, 3, 9 статті 71 Закону «Про вибори народних депутатів України» передвиборна агітація з використанням ЗМІ усіх форм власності проводиться з дотриманням принципу рівних умов та в порядку, передбаченому цим Законом.  Партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі мають право користуватися засобами масової інформації державної та комунальної форми власності на умовах, якщо це не суперечить законним підставам. ЗМІ, який надав ефірний час або друковану площу для проведення передвиборної агітації одній партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, одному кандидату у депутати за рахунок коштів відповідного виборчого фонду, не може відмовити у наданні ефірного часу чи друкованої площі на тих же умовах іншій партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, іншому кандидату у депутати.

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)