В Одесі ОПОРА висловлює занепокоєння через ймовірне використання студентів одного з вищих навчальних закладів міста на користь кандидата у народні депутати.

Як стало відомо ОПОРІ, наприкінці навчального року з’явилася інформація про перенесення навчальної сесії в Національному університеті «Одеська юридична академія», президентом якого є кандидат у народні депутати Сергій Ківалов по округу №135, начебто з метою реалізації права голосу студентами на липень 2019 року. Водночас така практика не є поширеною серед інших ВНЗ Одеси.

У розпорядженні спостерігачів ОПОРИ також опинився відеозапис зустрічі Сергія Ківалова зі студентами НУ «Одеська юридична академія». Зі змісту зустрічі вбачається, що вона не була пов’язана зі здійсненням навчального процесу. Не лунали під час зустрічі і прямі заклики до голосування за конкретних кандидатів. Більша частина зустрічі була присвячена інформуванню студентів щодо розвитку інфраструктури університету. 

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Одеській області з метою недопущення проявів перешкоджання здійсненню виборчих прав студентами вирішила з’ясувати підстави перенесення сесії. У зв’язку з цим вона наприкінці червня звернулася із запитом до НУ «Одеська юридична академія» про надання інформації щодо підстав для перенесення сесії в зазначеному вищому навчальному закладі на липень. Станом на 16 липня омбудсман так і не отримала відповідь на зазначений запит. Через це вона також написала звернення до Міністра освіти і науки України, в якому попросила ініціювати перевірку стосовно можливого порушення законодавства про освіту головою вченої ради Національного  університету «Одеська юридична академія» Сергієм Ківаловим в сфері впливу політичної та виборчої діяльності на освітні процеси  у вищому навчальному закладі, а також можливого примушування студентів до участі у виборчому процесі.

Крім того, 9 липня у місцевих ЗМІ поширили відео-запис зі сторінки кандидата в народні депутати по виборчому округу №135 Анатолія Мазура («Демократична сокира»), де студентка вищого навчального закладу «Міжнародний гуманітарний університет» повідомила про включення без її відома та згоди до складу дільничної виборчої комісії ОВО №135. Президентом зазначеного університету є також кандидат у народні депутати по цьому ж округу Сергій Ківалов.

Наступного ранку на місцевому телеканалі «Репортер» вийшов телесюжет, в якому студентка заявила, що попереднє відеозвернення записано під тиском, а претензій до кандидата чи до навчального закладу вона не має. Це відео розміщено на сторінці Сергія Ківалова у Facebook. Також зазначимо, що, відповідно до даних Єдиного реєстру юридичних і фізичних осіб-підприємців, компанія-засновник телеканалу «Репортер» - телекомпанія «ІТВ» - знаходиться за тією ж адресою, що й Міжнародний гуманітарний університет – Фонтанська дорога, 33.

ОПОРА нагадує, що відповідно до статті 31 Закону України «Про освіту» політичні партії (об’єднання) не мають права втручатися в освітню діяльність закладів освіти. У закладах освіти забороняється створення осередків політичних партій та функціонування будь-яких політичних об’єднань. Керівництву закладів освіти, педагогічним, науково-педагогічним і науковим працівникам, органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам забороняється залучати здобувачів освіти до участі в заходах, організованих політичними партіями (об’єднаннями), крім заходів, передбачених освітньою програмою.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)