Спостерігачі ОПОРИ фіксують на Сумщині (157-162 виборчі округи) матеріали з ознаками замовності, які містять негативну інформацію про окремих кандидатів у народні депутати. Зокрема, кандидатів звинувачують у руйнуванні доріг, симпатіях до Гітлера і бажанні сховатись від кримінальної відповідальності за депутатською недоторканістю.

Про деякі випадки так званого «чорного піару» повідомляють у соціальних мережах самі кандидати. Зокрема, кандидат у народні депутати у 160 виборчому окрузі (центр округу – місто Шостка) самовисуванець Ігор Молоток на власній сторінці у соціальній мережі поширив фото листівки яка буцімто поширювалась у Шостці. На листівці містяться звинувачення Ігоря Молотка у фінансуванні «Антимайдану», розкраданні бюджетних коштів та зраді своїх виборців. Сам кандидат на це відреагував так: «Дякую за безкоштовну рекламу і підтвердження результативності моєї роботи».

Кандидат у народні депутати у 159 виборчому окрузі (центр округу – місто Глухів) Дмитро Шевченко (суб’єкт висування – «Слуга народу») на своїй сторінці у соціальній мережі періодично повідомляє про «чорний піар» щодо нього. Зокрема, він звинувачував у поширенні щодо нього замовних матеріалів Олександра Тахтая та Івана Богуцу. За словами кандидата, йому «соромно дихати з цими людьми одним повітрям».

Матеріали з ознаками замовності поширюються також і засобами масової інформації. Зокрема, видання «Сумські дебати» опублікувало статтю, в якій процитувало допис у соціальній мережі Слобідського сільського голови Буринського району Івана Рябоконя. Останній у своєму дописі звинуватив кандидата у народні депутати у 161 виборчому окрузі (центр округу – місто Ромни) висуванця «Батьківщини» Віктора Ладуху у навмисному руйнуванні дороги. За словами Івана Рябоконя, кандидат у народні депутати буцімто спочатку відправляв на нещодавно відремонтовану дорогу перевантажені вантажівки, а потім «запросив кілька інстанцій для перевірки дорожнього покриття».  Ця стаття не має позначки про авторство і не містить жодних коментарів від іншої сторони.

Так само не дозволяє ідентифікувати автора інша стаття на сайті видання «Сумські дебати», присвячена кандидату у народні депутати у 157 виборчому окрузі Миколі Сурженку (суб’єкт висування – самовисування). У статті кандидата звинувачують у симпатіях до Гітлера (Адольф Гітлер, очільник Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини, рейхсканцлер, ідеолог націонал-соціалізму – ОПОРА). Автор статті стверджує, що до нього «звернулись обурені сумчани, яких непокоять нацистські погляди одного з кандидатів». У коментарі для ОПОРИ Микола Сурженко заявив: «Що стосується Гітлера – зараз на фронті естетичні форми Третього Рейху активно використовуються для контрпропаганди і деморалізації російських військ. По-друге, будучи українським націоналістом, я вкрай негативно ставлюся до політики Третього Рейху. Я публікую відеоматеріали, в яких звинувачую у співпраці з Росією деяких наших політиків. Відповідно, це не подобається комусь із моїх конкурентів. І, не знайшовши на мене якихось достовірних, адекватних матеріалів і компромату на мене, вони вирішили піти таким чином. Це все очікувану. Реагувати на таку публікацію абсолютно не збираюсь, антиреклама теж реклама».

Нагадаємо, що, відповідно до частини 10 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію - суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку. У той же час, відповідно до частини 13 статті 74 цього Закону, партія - суб'єкт виборчого процесу, кандидат у депутати мають право звернутися до засобу масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку партія або кандидат вважають недостовірною, з вимогою опублікувати їх відповідь. Засіб масової інформації, що оприлюднив відповідний матеріал, не пізніш як через три дні після дня звернення з вимогою про відповідь, але не пізніш останнього дня перед днем голосування зобов'язаний надати партії, кандидату у депутати, щодо яких поширено недостовірну інформацію, можливість оприлюднити відповідь: надати такий самий ефірний час відповідно на телебаченні чи радіо або опублікувати в друкованому засобі масової інформації наданий партією чи кандидатом матеріал, який повинен бути набраний таким самим шрифтом і розміщений під рубрикою "відповідь" на тому ж місці шпальти в обсязі не меншому, ніж обсяг повідомлення, що спростовується. Відповідь повинна містити посилання на відповідну публікацію в друкованому засобі масової інформації, передачу на телебаченні, радіо та на інформацію, що спростовується. Відповідь не повинна містити прямих закликів до голосування за або не голосування за певні партії, кандидатів у депутати. Відповідь має бути оприлюднена без додатків, коментарів та скорочень і здійснюватися за рахунок засобу масової інформації. Відповідь на відповідь не надається.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.