Спостерігачка ОПОРИ у Києві зафіксувала, як чоловік системно зривав плакати одного й того ж кандидата-мажоритарника у 214 окрузі. Зірвану поліграфію складав у пакет, а потім ставив відмітки у планшеті.

Коли помітив, що за ним стежать, почав тікати.

Інцидент трапився 16 липня на бульварі Праці. Спостерігачка ОПОРИ саме вийшла з приміщення, де розташована окружна виборча комісія. Шкідник зривав плакати кандидата-мажоритарника від ВО “Свобода” Степана Кударенка. Спостерігачка встигла його сфотографувати, але наздогнати не змогла — він побіг на червоне світло світлофору.

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Чоловік, що зривав агітплакати, почав тікати, помітивши спостерігача.

Варто відзначити, що поліграфія була розклеєна у непризначених для цього місцях.

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Агітплакат кандидата Степана Кударенка, наліплений у непризначеному для цього місці.

Степан Кударенко у коментарі Громадянській мережі ОПОРА повідомив, що про нищення його агітації йому відомо, але спіймати за руку зловмисників не вдавалося. Додав, що зривали також його запрошення на зустрічі з виборцями.

 — Я не можу вказати на конкретного опонента, тому що у мене немає підтверджень,  — зазначив він, — Але потрібно мати відповідні ресурси для того, щоб оплачувати таку “роботу”. Тож думаю, що це хтось із фаворитів”.

Про нищення своєї агітаційної поліграфії чи заклеювання її плакатами конкурентів у Києві заявляли також: Олег Чернецький (ВО “Свобода”), Юрій Дідовець ( самовисуванець), Богдан Ференс (його помічниця особисто повідомляла про це спостерігачці ОПОРИ), Максим Діжечко (“Демократична сокриа”), Євген Кіпоренко (самовисуванець), Юрій Назаренко (самовисуванець) та інші. 

Нищення передвиборної поліграфії — це перешкоджання агітації. Водночас, агітувати на рівних умовах мають право усі громадяни України.

Нагадаємо, у частині 25 статті 74 йдеться про наступне: “Перешкоджання здійсненню права на проведення передвиборної агітації, а також порушення встановленого законом порядку проведення такої агітації тягнуть за собою відповідальність, встановлену законами України”.

 

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)