Голови дільничних виборчих комісій у 122 окрузі підписували незаповнені видаткові накладні на канцтовари та інший асортимент. Підписати «постанови з майбутнього» просять голів ДВК  у 126 виборчому окрузі. А у 118 виборчому окрузі голова окружної виборчої комісії не згідний з рішеннями членів комісії і написав заяву на звільнення.

14 липня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували, що у приміщенні окружної виборчої комісії №122 (центр місто Яворів) голови ДВК ставили підписи та мокрі печатки на незаповнених видаткових накладних. На документах зазначено лише перелік асортименту (папки, маркери, ручки, лампочки, фарби). Графа, де має бути вказано кількість цих товарів, які отримують голови ДВК - порожня. 

На прохання спостерігачки мережі ОПОРА пояснити ситуацію та показати місткість самого пакету з товарами, голова та члени ОВК №122 відмовилися. Відтак спостерігачка викликала поліцію і написала заяву щодо перевірки законності дій членів окружної виборчої комісії №122 під час зафіксованого факту. Ймовірно кількість канцтоварів та інших предметів у пакетах може не збігатися із тим даними, які згодом будуть вказані у видаткових накладних.  Голова ОВК Наталія Денис у телефонній розмові заперечила будь-які факти корупційних складових членами комісії, яку вона очолює.

Зазначимо, що проводити відеофіксацію ймовірного порушення спостерігачці мережі ОПОРА перешкоджав діловод Юрій Кенцало, який допомагав керівництву ДВК підписувати ці накладні.

Також спостерігачі ОПОРИ виявили, що від ОВК №126 (центр місто Стрий) роздавали проекти постанов керівництву ДВК. Так, на документі зазначено «постанова про нарахування та виплату одноразової грошової винагороди керівному складу дільничної виборчої комісії №…..Дата 31 липня 2019 року».

ОПОРА поцікавилася в очільника комісії №126 Тараса Грицишина, чому він просить голів ДВК заповнити «постанови з майбутнього» і що робитиме вразі, коли комісія витратить усі гроші і не матиме коштів на виплату цих премій, а документи вже будуть підписані і з печатками. 

«Минулого разу, коли проходила перевірка аудиту, стояло питання, що преміювання мало бути після того, коли ДВК звернуться до нас з прохання  преміювати керівний чи загальний склад комісії. Теоретично, коли ми з бухгалтерами почали піднімати питання після закінчення виборів, знайти можливість збору даних постанов є проблематично. Ми звернулися, щоб просто зібрати паперовий матеріал для того, щоб ми могли у випадку економії коштів чи заробітної плати, преміювати керівний чи загальний склад, залежно від того, скільки коштів буде. Дехто питає, чому там немає суми, я не можу позначити, бо ДВК не може звернутися з преміюванням  у певному розмірі», - розповів Грицишин. 

Також окружна виборча комісія №126 не прийняла постанови про можливість залучення для потреби дільничних виборчих комісій технічного спеціаліста. Голова ОВК пояснив це тим, що у цьому немає потреби і раніше допоміжних працівників також не залучали. Натомість в інших виборчих округах таке рішення було прийнято ОВК в межах свого бюджету.

Впродовж тривалого часу спостерігачі ОПОРИ фіксують конфліктні ситуації в ОВК №118. 9 липня члени комісії прийняли рішення внести зміни до постанов №3 та №7, де визначено склад залучення технічних спеціалістів. Члени ОВК своїм голосуванням відмовилися від посади юриста, керуючись економією бюджетних коштів. На таке рішення голова 118 окружної виборчої комісії Сергій Лосовський склав окрему думку. Лосовський вважає, що прийняте рішення є з порушенням законодавства. 

Між головою та членами комісії не вперше виникають суперечки. Раніше комісія не схвалила контрагентів, запропонованих Лосовським, які мають відповідати за матеріально-технічне забезпечення округу. Відтак він покинув засідання, мовляв через погіршення стану здоров’я. 

Члени комісії продовжили засідання без голови. Вони проголосували за власні подані пропозиції щодо компаній, які надаватимуть їм послуги з матеріально-технічного забезпечення. Комісія прийняла постанову про те, щоб зобов'язати голову комісії або заступника голови комісії підписати угоди про співпрацю з цими підприємствами. Ця постанова була вивішена на дошці оголошень без підпису голови та печатки. 

Голова окружної виборчої комісії №118 Сергій Лосовський розповів ОПОРІ: «Часто тиснуть, частково не хочуть працювати. Наскільки я зрозумів, в них свої амбіції чи матеріальні інтереси. Я точно не знаю. Блокують роботу. Прийняли постанову, якою вони уповноважили мене працювати з тими контрагентами з якими вирішила комісія. Це -  відповідальність голови, голова несе повну матеріальну відповідальність. Я вчора написав заяву на складання повноважень, нема з ким працювати, вони роботу приторможують»

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській  області наголошує:

«Однією з проблем роботи окружних виборчих комісій є непрозоре використання бюджетних коштів. Будь-яка ОВК, як спеціальний колегіальний орган, має статус юридичної особи, у розпорядженні якої для організації виборчого процесу у межах її виборчого округу наявний бюджет у розмірі орієнтовно 4-6 млн. гривень. Ці кошти надходять на спеціальний рахунок комісії з державного бюджету, розпорядником якого є окружна виборча комісія. Слабкою стороною українського виборчого законодавства є неналежне врегулювання порядку використання цих коштів та контролю за їх використанням. Непрозорістю та закритістю цієї сторони діяльності окружних комісій призводить часто до неконтрольованого використання та привласнення бюджетних коштів. З досвіду попередніх виборчих кампаній відомо чимало різних способів та схем привласнення частини коштів виборчих комісій. Частина членів окружних виборчих комісій, перш за все, заради цього йдуть працювати в ОВК, заради особистої наживи, а лише після - для захисту інтересів суб'єкта виборчого процесу, який його делегував до складу комісії. Серед найпоширеніших схем привласнення коштів комісії пов'язані з укладанням договору підряду на закупівлю канцелярських товарів та надання транспортних послуг або компенсації за вартість пального для дільничних виборчих комісій. Для цього керівництво ОВК укладає договори з близькими та перевірені не одними виборами підприємствами, фірмами, які завищують реальну вартість товарів та послуг за класичною схемою відкату, а різниця осідає на руках нечесних на руку членів виборчих комісій. Також керівництво ДВК свідомо або неусвідомлено підписують порожні накладні, куди у подальшому вписуються менші видатки, ніж насправді були перераховані підприємству за надані товари чи послуги. Це може мати місце у випадку ОВК №122 та №118. 

Іншим поширеним способом привласнення бюджетних коштів є виплата так званих премій для членів виборчих комісій за рахунок економії бюджетних коштів. Законодавством передбачено, що в разі залишку коштів на рахунку після дня голосування вони можуть бути використані для виплати гонорарів. Разом з тим, законодавство не регулює процедури їхньої виплати, залишаючи це на розсуд окружної виборчої комісії. З цього користають не лише окружні, але й дільничні виборчі комісії. А краще сказати керівний склад цих комісій. Через банальну відсутність інформації у загальному доступі пересічні члени ДВК часто навіть не здогадуються і не знають про виплати премій, оскільки їхній розподіл відбувається у непрозорий спосіб. Скажімо, це можна робити, як у випадку процедурного порушення в ОВК №126, де керівництву ДВК запропоновано підписати «постанову з майбутнього». По-перше, голові ДВК пропоную підписати цю постанову без винесення її на голосування на засіданні ДВК, а одноосібно, по-друге, вона чомусь має зробити це переднім числом, хоча за логікою комісія мала б приймати таке рішення після дня голосування, і по-третє, порушення принципу рівності, коли премію чомусь отримує лише керівництво, а не всі члени дільничних виборчих комісій. Цій схемі сприяє факт відсутності інформації, яка б мала бути у відкритому доступі, порушення процедури прийняття рішень, а також непрозорість прийняття рішень. При цьому вигоду мають не лише окремі члени ДВК, але й також члени ОВК, які крім цього говорять не усю правду про зекономлені кошти керівництву ДВК. 

Ще одним способом "зекономити" для себе бюджетні кошти є відмова окружної комісії від використання додаткових можливостей, які передбачені законодавством. Наприклад, дільничні виборчі комісії мають право залучати по одному допоміжному працівнику на власний розсуд за умов, що ОВК прийняло рішення про виділення для цього з бюджету відповідні кошти для виплату таким технічним спеціалістам заробітної плати. Те, як наприклад це має місце в ОВК №126. У разі відсутності такого рішення ОВК, ці кошти далі підуть у відомий вже фонд економії бюджетних коштів, контроль за використанням якого, як ми вже розуміли, практично відсутній. І це лише найбільш поширені форми привласнення бюджетних коштів під час виборів членами виборчих комісій. А сприяє цьому відсутність належного виписаного законодавчого регулювання, неналежний контроль Центральної виборчої комісії та контролюючих органів у сфері боротьби з корупцією, а також закритість виборчого процесу».

За коментарями звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)