У Білій Церкві кандидат від «Слуги народу» заявив у поліцію на кандидата-самовисуванця, мовляв, той використовує в агітації символіку подібну до вище названої партії. Відтак, поліція опломбувала борди кандидата як речові докази у справі – про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Кандидат у народні депутати у 90 виборчому окрузі Ярослав Яременко розмістив у місті Біла Церква білборди, де представляє себе головою ГО «Слуга Народу», а їхня кольорова гама нагадує кольори, які використовує політична партія «Слуга народу». Між тим, сам Ярослав Яременко не є членом,  або кандидатом від цієї партії.

Разом з тим, кандидат у депутати Верховної Ради від партії «Слуга народу» у 90 виборчому окрузі  Юрій Нестерчук 2 липня  написав заяву в поліцію на кандидата-самовисуванця Ярослава  Яременка, де стверджується, що останнній  здійснив злочинні дії, що мають ознаки  ч. 1 ст. 157 Кримінального Кодексу України. Зазначимо, у цій статті йдеться про перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі та перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу.

Джерело: скріншот допису з ФБ-сторінки Юрія Нестерчука

14 липня  поліція Білої Церкви заклеїла чорною плівкою 17 агітаційних білбордів на користь кандидата Ярослава Яременка, розміщених у місті. На кожному з них  правоохоронці залишили повідомлення про те,  що дані об’єкти є речовими доказами у кримінальному проваджені за ч. 1 ст. 157 Кримінального Кодексу України.

У відповідь на це кандидат  Ярослав Яременко написав скаргу до Центральної виборчої комісії та окружної виборчої комісії 90 ВО,  де зазначає, що такі дії поліції спрямовані  на користь одного з кандидатів та є втручанням у виборчий процес. 

15 липня окружна виборча комісія 90 ВО провела засідання, на якому розглядали скаргу.  У зв'язку зі зверненням, члени комісії прийняли  рішення звернутися до Генеральної прокуратури України та Державного Бюро розслідувань.

Як зазначають спостерігачі ОПОРИ, від  початку виборчого процесу кандидат-самовисуванець Ярослав Яременко будував свою передвиборчу кампанію, використовуючи ознаки партії «Слуга народу», хоча не є ні членом партії, ні кандидатом від неї.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)