Станом на 16 липня  5 943 виборців з Кіровоградської області скористалися правом тимчасово змінити місце голосування без зміни виборчої адреси, обравши виборчі дільниці не за місцем реєстрації. З них 2302 особи – це мешканці Кіровоградської області, які змінили місце голосування на іншу дільницю в межах свого регіону. Про це спостерігачам ОПОРИ повідомив начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Кіровоградської ОДА Костянтин Яцук.

«Наразі я можу сказати, що судових позовів до нас немає. Активність виборців порівняно з президентськими виборами була меншою. Більша була активність Нацполіції і представників державної служби надзвичайних ситуацій, які чергують на дільницях», – зазначив Костянтин Яцук. 

В обласному центрі 1 000 осіб змінили місце реєстрації. Відповідно, 401 особа у відділі ведення Державного реєстру виборців виконавчого комітету Подільського району та 599 у відділі ведення державного реєстру виборців виконавчого комітету Фортечного району. Про це повідомили головні спеціалісти відділів ведення Державного реєстру.

 «Змінити місце голосування можна було до 15 липня, а подати заяву до суду – до 18 липня включно. Перевірити внесення в список виборців можна в «Особистому кабінеті виборця» на сайті ДРВ», – зазначила координаторка спостереження ОПОРИ за виборами. 

Нагадаємо, що в цілому по Україні майже 281 тисяча виборців змінили місце голосування для участі у виборах народних депутатів.

Відповідно до ч. 10 ст. 2 Закону «Про вибори народних депутатів України» виборець, який проживає або на день проведення голосування на виборах депутатів перебуває на території іноземної держави, а також громадянин України, якому тимчасово змінено місце голосування (без зміни виборчої адреси) на іншу виборчу дільницю поза межами одномандатного округу, до якого такий виборець віднесений на підставі відомостей Державного реєстру виборців про його виборчу адресу, має право голосу на виборах депутатів лише у загальнодержавному окрузі. Реалізація цього права забезпечується включенням виборця до списку виборців на відповідній виборчій дільниці із зазначенням, що такий виборець отримує лише бюлетень для голосування у загальнодержавному окрузі.

Також згідно із ч. 3 ст. 7 Закону України «Про Державний реєстр виборців» за мотивованим зверненням виборця, який має право голосу на відповідних виборах чи референдумі, орган ведення Реєстру може тимчасово (на період їх проведення) змінити виборцю місце голосування (виборчу дільницю) без зміни його виборчої адреси. Таке звернення подається до органу ведення Реєстру за місцезнаходженням зазначеної виборцем виборчої дільниці або за виборчою адресою не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування на відповідних виборах чи референдумі. Тимчасова зміна місця голосування виборця (виборчої дільниці) підтверджується посвідченням за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, яке видається виборцю.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовaне нa незaaнгaжовaну оцінку процесу підготовки тa проведення виборів, сприяння чесним тa вільним виборaм, попередження порушень. Громaдянськa мережa ОПОРA проводить мaсштaбну кaмпaнію спостереження зa позaчерговими виборaми до Верховної Рaди. З моменту офіційного стaрту виборчої кaмпaнії до спостереження зaлучено 253 спостерігaчі по всій крaїні. A в день голосувaння 21 липня 2019 року до них долучaться щепонaд 1 500 спостерігaчів. Вони тaкож здійснювaтимуть пaрaлельний підрaхунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримaння результaтів виборів, що будутьнaбaгaто швидші зa офіційні тa точніші зa екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використaння бюджетних ресурсів у цілях непрямої aгітaції, нaвчaємо прaвоохоронні оргaни щодо особливостей виборчого процесу, зaпустили мережу громaдських омбудсменів із зaхисту виборчих прaв громaдян, оцінили виконaння Укрaїною рекомендaцій міжнaродних місій щодо виборчої реформи тa зaймaємося просвітою виборців.

Веб-сaйт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опорa)