Мешканці одного з будинків по вулиці Чкалова в місті Хмельницькому виявили у своєму під’їзді  листи за підписом лідерки ВО «Батьківщина» з проханням підтримати партію та її кандидата у виборчому окрузі №187 на парламентських виборах. Листи не містять необхідних  вихідних даних.

Про листи, які побачили у своєму під’їзді вранці 14 липня, ОПОРУ повідомили мешканці будинку на вул. Чкалова в Хмельницькому. За їхніми словами, аркуші, складені у формі листів, лежали на поштових скриньках.

На одному боці аркуша надруковано контакти адресата (прізвище, ім’я, по батькові та адресу), з іншого – безпосередньо звернення Юлії Тимошенко.

Починається лист словами: «Вирішила написати Вам листа, бо хоч і мала тисячі зустрічей з людьми, але ж навряд чи зможу зустрітися з Вами та познайомитися особисто. А поговорити нам з Вами треба обов’язково. І в першу чергу про несправедливість щодо пенсіонерів в Україні». Насамкінець зазначають: «Щоб добитися справжніх і швидких змін у Вашому житті, нам потрібна сильна команда в парламенті. Я прошу Вас підтримати партію «Батьківщина» та нашого кандидата в депутати на Вашому окрузі Неволько Вячеслава Анатолійовича. Це суттєво допоможе нам ефективно працювати у Ваших інтересах. Давайте не втратимо ще один шанс. Я знаю, що все може бути добре!»

Підписано лист іменем лідерки ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко.

В обласному осередку партії ОПОРІ повідомили, що жодного стосунку до вказаних матеріалів не мають. Якщо такі листи є, то, ймовірно, це ініціатива центрального офісу, зазначили партійці.

Оскільки відповідно до Закону України «Про вибори народних депутатів України» здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб'єкта виборчого процесу вважаються передвиборчою агітацією, то зазначені листи мали б бути відповідним чином марковані. У частині 7 статті 69 Закону зазначається, що друковані агітаційні матеріали повинні містити відомості про їх замовника, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розміщення агітаційної продукції без вказаних вихідних даних забороняється відповідно до частини 23 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України». Партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, та кандидат у депутати в одномандатному окрузі фінансують із коштів свого виборчого фонду заходи і матеріали передвиборної агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку (частини 7 і 8 статті 68 цього Закону). 

«Очевидно, що зміст листів спрямовано на конкретну аудиторію – пенсіонерів, крім того, вони адресовані конкретним людям, тож виникає питання: звідки ті, хто їх друкував, отримали персональні дані мешканців будинку? Відповідно до українського законодавства адреса і дата народження особи належать до конфіденційної інформації. А обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, не допускається», – говорить координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Згідно зі статтею 2 Закону України «Про захист персональних даних» персональними даними є відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. До конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров’я, а також адреса, дата і місце народження (частина 2 статті 11 Закону України «Про інформацію»). Як зазначено у частинах 5, 6 статті 6 цього ж Закону, не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)