У Рівному спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили друковані агітаційні матеріали кандидатів – самовисуванців  у народні депутати по 152 виборчому окрузі (м. Рівне) Олексія Муляренка та Михайла Кириллова.  

У Рівному кандидата у народні депутати по 152 виборчому окрузі Олексія Муляренка, зареєстрованого шляхом самовисування, на агітаційних листівках та білбордах «Дію для людей, переможемо разом! Олексій Муляренко» зазначено:

«Замовник – Муляренко О. В., тираж – 30 шт., Відповідальний – І. О. Андрійчук. Друк – на власному обладнанні».

Також у Рівному поширюють листівки кандидата у народні депутати по 152 виборчому Михайло Кириллова, зареєстрованого шляхом самовисування, із зображенням кандидата та біографією. Також на листівках вказано:

«Виготовлено на власному обладнанні. Тираж 2000 шт. Відповідальний Кириллов М. М. 14.06. 2019 р.»

«Законом України «Про вибори народних депутатів України» передбачено, що виготовляти друковану агітаційну продукцію на власному обладнанні може політична партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі. Однак кандидати – самовисуванці, які балотуються по одномандатних виборчих округах не можуть друкувати агітацію на обладнанні, що їм належить», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області.

Згідно з ч. 5 ст. 69 Закону «Про вибори народних депутатів України» партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати, зареєстрований в одномандатному окрузі, на власний розсуд може виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів виборчого фонду. Партія може виготовляти друкований матеріал своєї передвиборної агітації із застосуванням обладнання, що їй належить. Відомості, що містяться у цих матеріалах, повинні відповідати вимогам закону. Матеріали передвиборної агітації виготовляються з урахуванням вимог Закону України "Про засади державної мовної політики".

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.