Протягом тижня члени окружної виборчої комісії №38 не помічали, що керівні посади в ДВК не відповідають квотам. За цей час дільничні виборчі комісії провели перші засідання, приступили до повноважень та навіть отримали списки виборців. Наразі ситуацію вивчають правоохоронці. 15 липня на засіданні комісії затвердили новий розподіл керівних посад

15 липня в окружній виборчій комісії №38 відбулось засідання, на якому було затверджено новий розподіл керівних посад в дільничних комісіях, адже 12 липня було виявлено неспівпадіння розподілених квот керівних посад та реальній кількості голів, заступників та секретарів дільничних комісій від суб’єктів подання.

Виявилось, що, до прикладу, партія ВО «Батьківщина» недоотримала 33 керівні посади (якщо рахувати  подання від фракції та партії разом), партія «Слуга народу» - 17, ВО «Свобода» - 14, а партія «Сила права» та кандидат Владислав Бородін недоотримали по п’ять керівних посад в комісіях. Натомість, кандидат Іван Жадан, партія «Опозиційний блок» отримали на 14 керівників в комісія більше, «Європейська солідарність» +17 (фракції та партії разом), Радикальна партія Олега Ляшка +9, «Опозиційна платформа – за життя» +7. Інші кандидати та партії також отримали незначне збільшення керівного складу в комісіях.

Як зазначають спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, розподіл керівних посад часто відбувається за допомогою комп’ютерної системи «Вибори»,  а кількість керівних посад залежить від кількості поданих кандидатур на посади членів ДВК таким чином, щоб зберегти баланс та забезпечити рівне представництво всіх кандидатів та партій. Для того, щоб забезпечити роботу комісії, окружні виборчі комісії наймають системного адміністратора, який безпосередньо і працює в системі «Вибори», для чого Центральна виборча комісія проводить спеціальне навчання залучених системних адміністраторів. Розподіл посад також можна проводити вручну, але із забезпечення всіх квот.

Виявилось, що в ОВК №38 системний адміністратор, який пройшов навчання, відмовився працювати в комісії, а новий системний адміністратор 12 липня на засіданні комісії не зміг пояснити яким чином були розподілені керівні посади та чому вони не співпадають з квотами. Один з членів комісії на засіданні окремо наголосив, що дзвонив до ЦВК і йому повідомили, що в системі не відбувався розподіл.

Тарас Здреник, заступник голови комісії, який виявив неспівпадіння так прокоментував цю ситуацію: «По факту у нас відбулась наступна ситуація. Тиждень тому відбувалось жеребкування по головах комісій, секретарях та замах. В результаті було виявлено наступне: факт не співпадає з квотами. Тобто, грубо кажучи, одна з партій набирає дев’ять керівних посад,  а отримує нуль. Інша партія отримує 10 керівних посад, а отримує 20. По цій справі ми ініціювали додаткове засідання комісії. Було виявлено, що дана проблема заключалась в системному адміністраторі. Яким чином відбувся збій, або в програмі, або це було умисне порушення, на сьогоднішній момент вирішує поліція. На сьогодні ми провели жеребкування, де враховано всі дані щодо квот і сьогодні ж затвердили новий склад комісій, який відповідає квотам».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)