Які є виборчі порушення та як на них реагувати, як захистити своє виборче право та як проголосувати не за місцем реєстрації – про ці та інші теми ОПОРА інформує виборців через ЗМІ та соціальні мережі.

Громадянська мережа ОПОРА підготувала серію роликів в межах інформаційно-просвітницької кампанії, які можна вільно використовувати для поширення.

Перший відеоролик закликає людей не ігнорувати свої виборчі права навіть якщо в день голосування людина перебуватиме не за місцем своєї реєстрації. Законодавством передбачена проста процедура тимчасової зміни місця голосування. Так, щоб проголосувати на позачергових парламентських виборах 21 липня, необхідно лише звернутись до відділу ведення Державного реєстру виборців (за місцем реєстрації або там, де виборець планує голосувати) із заявою та паспортом. Останній день прийому таких заяв – 15 липня. Детальніше про процедуру читайте тут: http://l.oporaua.org/rada_golosuvaty

Ще ряд відеороликів інформують про різновиди адміністративного ресурсу, аби виборці могли бачити такі порушення й голосувати свідомо.

Відеоролик «Бюджетний адмінресурс» розповідає про те, що деякі депутати використовують тему виділення державних субвенцій соціально-економічного розвитку територій для самопіару, хоча це кошти платників податків.

Відеоролик «Людський адмінресурс» розповідає про те, що керівники підприємств можуть спонукати працівників агітувати та голосувати за певного кандидата, а виборці не мають приставати на такі пропозиції.

Відеоролик «Медійний адмінресурс» розповідає про те, що медіамагнати можуть впливати на редакційну політику власних ЗМІ, а виборці мають перевіряти факти, співставляти інформацію та мислити критично, аби не потрапляти під вплив інформаційних маніпуляцій.

Відеоролик «Використання державних субвенцій з метою самопіару як передвиборча технологія депутатів-кандидатів» розповідає про те, як депутати, обрані в одномандатних виборчих округах, відкривають дитячі майданчики чи дарують комп’ютерну техніку та інші речі. Всі ці товари та послуги придбані за бюджетні кошти, тобто кошти платників податків. Але недобросовісні депутати часто позиціонують такі подарунки як свої власні ініціативу та внесок, що вводить виборців в оману, особливо коли чинний депутат також є кандидатом. Така діяльність не є повноваженнями народних депутатів, натомість їхній обов’язок – працювати в законодавчій сфері. Розвиток локальної інфраструктури – компетенція органів місцевої влади. Тому виборці мають навчитися розрізняти подібні виборчі технології, аби мати можливість свідомо робити вибір у день голосування.

Ролики можна знайти на YouTube-каналі організації, або завантажити у форматі .mp4. Будемо дуже вдячні, якщо в разі використання роликів на ваших ресурсах, повідомите нас про це.