Згідно з даними оприлюдненими Бібліотекою реклами Facebook (вкладка «Україна») ,у червні-липні поточного року платну рекламу соцмережі на суму більше 100 доларів США  витратили 3 кандидати в народні депутати України в одномандатних мажоритарних округах у Луганській області та 2 регіональні партійні «команди».

Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.

Так, ймовірним лідером щодо витрат за цією статтею є кандидат-самовисуванець у 107 окрузі Сергій Рибалка (є чинним нардепом, обраним у 2014 році за списками «Радикальної партії Олега Ляшка»).  У зазначений період на його користь поширювалися рекламні пости як з особистої сторінки «Сергій Рибалка», так і з позицій місцевого пабліку «Типичный Лисичанск». Якщо з особистої сторінки сума витрат на рекламу складала 343 долари США, то зі сторінки «Типичный Лисичанск» - 11553 долари США. При цьому, у першому випадку  як задеклароване джерело фінансування зазначено «джерело не вказане», то у другому – новинна компанія «Polit.media».

На другому місці йде кандидатка від партії «Слуга народу» у 113 одномандатному мажоритарному окрузі Віта Сліпець. Рекламні пости поширювалися нею з позицій власної сторінки «Віта Сліпець», загальні витрати склали 1455 доларів США. При цьому, джерелами фінансування виступали  як сама Віта Сліпець (273 долари США), так і її офіційний виборчий фонд (1182 долари США).

Третім є кандидат – самовисуванець у 114 окрузі Сергій Шахов (є чинним нардепом, обраним у 2016 році за цим округом). Сума його витрат на рекламу склала 212 доларів США, поширювання здійснювалося з власної сторінки, джерело фінансування на зазначено.

15-06-2019_Luganshchyna_fb4

Значно менше порівняно з мажоритарниками витратили на рекламу у соцмережі партійні структури. Так, політична партія «Слуга народу» через сторінку «Команда Зеленського на Луганщині» витратила на платні пости 175 доларів США. Натомість партія «Європейська солідарність» профінансувала рекламу у Facebook на 112 доларів США (з позицій сторінки «Європейська солідарність - Луганщина»).

Втім, як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, «політична реклама в Інтернеті зараз не охоплюється правовим регулюванням ні до старту виборчої кампанії, ні під час офіційного агітаційного періоду. Ця проблема актуальна не лише для України, в деяких зарубіжних країнах також зараз обговорюється необхідність внесення змін до законодавства щодо включення витрат на рекламу в соціальних мережах до поточної фінансової звітності партій та звітності про використання виборчих фондів суб’єктів виборчого процесу».

 

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)