ДВК №120441, яка розташована в місті Пятихатки Дніпропетровської області (34 виборчий округ) залишилась на вулиці. Орендарі вилучили ключі та не допускають членів комісії до виконання своїх обов’язків. Міська рада обіцяє позиватись до суду.

15 липня спостерігачка ОПОРИ в 34 виборчому окрузі, під час робочого візиту з’ясувала, що дільнична виборча комісія №120441 не працює з 12 липня.

Виборча дільниця №120441 знаходиться у місті П'ятихатки Дніпропетровської області за адресою вул. Мірошниченко, буд. 107 (відділення поштового зв'язку, актова зала). За даними офіційного сайту  ЦВК це є постійна виборча дільниця.

Як розповіли спостерігачці небайдужі члени комісії, 12 липня у чергових членів комісії №120441 вилучили ключі від дільниці та закрили приміщення.

Члени комісії повідомляють, що в приміщенні ДВК наразі залишається виборча документація: «За збереження цієї документації ніхто з працівників Укрпошти відповідальності не несе», - зазначається в протоколі, який склали члени комісії. Проте, наразі секретар комісії відмовилась надавати коментарі з цього приводу спостерігачці ОПОРИ.

«Близько 1000 виборців можуть не реалізувати своє виборче право. Вирішувати питання планують традиційним шляхом через суд,. Міськрада готує позов. Дана ситуація ускладнюється, оскільки у приміщенні залишилися речі, документи ДВК, списки виборців. Комісія не може повноцінно виконувати свої функції», - зазначає спостерігачка ОПОРИ.

Подібна проблема виникала напередодні президентських виборів 31 березня 2019 року, комісію взагалі не допустили до приміщення. Засідання та чергування членів комісії  відбувались у міській раді, а печатку та документацію голова комісії носив з собою. Тоді суд прийняв рішення на користь ДВК.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)