За підсумком аналізу друкованих видань Запоріжжя, що вийшли з 1 по 12 липня ОПОРА зафіксувала згадки про 20 кандидатів у народні депутати, а також матеріали присвячені 5 лідерам політичних партій. Два тексти містили маркери чорного піару. Найбільше помічено публікацій, присвячених «команді Буряка». Найчастіше політичну рекламу як агітацію позначає видання «МИГ».

Аналізувалися публікації, що не були позначені як політична реклама, але містили приховану чи пряму агітацію за зареєстрованих кандидатів у народні депутати, а також партії, що виступають суб'єктами виборчого процесу. Окремо фіксувалися тексти, що мають маркери «чорного піару». Огляд подається за абетковим принципом згаданих персоналій.

Кандидату в одномандатному виборчому окрузі № 79 Володимиру Бандурову газета «МИГ» присвятила сторінку. Публікація під заголовком «Володимир Бандуров: «В «Опозиційну платформу — за життя» мене запросив Юрій Бойко» вийшла з позначкою «політагітація» в форматі інтерв'ю, де розповідається про наміри політика взяти участь у позачергових виборах у парламент, його благочинну діяльність тощо.

Всеукраїнська громадсько-політична газета «Позиція» анонсувала на першій сторінці розповідь про В'ячеслава Богуслаєва, самовисуванця з виборчого округу № 77. Публікації про нього вийшли на трьох сторінках, де кандидат звертається до виборців в прямій мові, а два інші тексти висвітлюють теми підтримки ним закладів освіти та привітання до Дня Національної поліції.

Видання «МИГ» (із позначенням «політагітація»), «Верже», «Запорізька Правда» опублікували однакові матеріали під заголовком «І дим Вітчизни нам... впоперек горла, - Володимир Величко». Також «МИГ» та «Запорізький пенсіонер» розмістили матеріали «Біографія кандидата в народні депутати України в окрузі № 74 Величка Володимира Анатолійовича». У випуску за 11 липня «МИГ» анонсував «пряму лінію» із Володимиром Величком, коли кандидату в нардепи за вказаним телефонним номером читачі могли адресувати свої запитання.

Газета «Позиція» розмістила інтерв'ю із кандидатом у нардепи від 74-го виборчого округу «Геннадій Касай: «Самостійно президент нічого не зробить — йому потрібна команда».

Випуски за 4 та 11 липня газети «МИГ» опублікували матеріали: «Народний кандидат Юрій Коробов» та «Мала Білозірка та Дніпрорудний висунули Юрія Коробова кандидатом в народні депутати». Перший текст вийшов у рубриці «Політарена», другий має примітку «політагітація». Позначку «актуально» має публікація «МИГ» «За поданням Вадима Кривохатька усунуті штучні перешкоди в отриманні землі громадянами України» про ініціативу чинного нардепу та кандидата у майбутніх виборах до Верховної Ради.

В газетах «МИГ» та «Верже» вийшли матеріали під назвою «Троє кандидатів знімаються на користь Владислава Куценка». Ще один матеріал про цього кандидата розмістило видання «Запорізький пенсіонер». Це текст із заголовком і лідом до нього: «Чотири кандидати об'єдналися зняти свою кандидатуру на користь найрейтинговішого кандидата в окрузі, щоб не допустити реваншу «команди Порошенка». Також у «Верже» зустрічається матеріал «Директор інституту з «машинки» підтримала Куценка».

Самовисуванець з одномандатного виборчого округу № 74 Петро Сабашук очолює рейтинг соцопитувань, що опублікований в газетах «Запорізький пенсіонер», «МИГ», «Верже», «Запорізька правда». Другу позицію в цьому рейтингу посідає Володимир Величко.

Інтерв'ю із кандидатом з одномандатного виборчого округу № 75 Романом Сохою вийшло в газетах «Верже» та «Позиція». Це текст із заголовком «Соха Роман: «Володимир Зеленський — це великий історичний шанс для України».

Кандидату під номером 6 у виборчих списках «Опозиційного блоку» присвячені матеріали із однаковим заголовком: «Ростислав Шурма: Треба перемогти разом, щоб виграв кожен!» в чотирьох різних виданнях («МИГ» позначив це як політична агітація, однак інша публікація на підтримку цього кандидата не має такої примітки).

Окремо зазначимо близько 23 публікацій, присвячених «команді Буряка». Це спільна самоназва трьох кандидатів-мажоритарників від різних виборчих округів (Віктор Бусько, Анатолій Пустоваров, Ігор Чумаченко) та міського голови Запоріжжя Володимира Буряка, який йде під номером 8 у виборчих списках партії «Опозиційний блок». Це як маленькі тексти на штиб: «Звернення Віктора Короленка, голови ради Запорізької міської організації ветеранів України, Почесного громадянина м. Запоріжжя, почесного ветерана України, генерал-майора» (це звернення підтримати на виборах Володимира Буряка вийшло в газетах «Запорізький пенсіонер» та «МИГ»). І великі публікації з розворотом на дві шпальти: «Запоріжці висунули команду Володимира Буряка до Верховної Ради» (газети «Панорама», «Запорізька Січ», «Верже», «МИГ»), анонс цього матеріалу винесений на першу шпальту як головна тема випусків. Дописи присвячені «команді Буряка» здебільшого розповідають про участь цих кандидатів у процесах благоустрою, роботі медичних закладів, організацію публічних святкових закладів тощо.

Кілька матеріалів присвячено лідерам політичних партій. Зокрема, текст під назвою «Кандидат в прем'єри від Опозиційної платформи — За життя Юрій Бойко: ми відновимо мир та переможемо бідність» вийшов в «Суботі плюс». Під рубрикою «Фінансування» газета «Верже» розмістило матеріал «Від уряду Гройсмана Запорізька область отримає додатково шістнадцять мільйонів гривень». Заяву Олега Ляшка «Дозволять продаж землі — буде громадянська війна» винесену в заголовок, зустрічається в цьому ж виданні.

У зв'язку із приїздом до Запоріжжя лідера партії «Сила і честь» Ігоря Смешка два видання розмістили публікації про ці події, а також інтерв'ю з політиком. У випуску за 11 липня «МИГ» в одному випадку позначає такий матеріал як політична агітація, а в іншому — друкує його у рубриці «Політарена». Маркування політичної реклами в газетах «Позиція» та «МИГ» має згадка кандидата у нардепи від партії «Сила і честь» Михайла Коваленка.

В колонці головного редактора газети «Запорізький пенсіонер», кандидат у народні депутати Валерій Фоменко опублікував добірку «Верховна Рада чи все-таки тюрма?», де висловлює оціночні судження про інших кандидатів: Євгена Шевченка, Миколу Ярмощука, Андрія Іванова, Михайла Прасола. До прикладу цитата: «Дуже мутна у нього фінансова історія в період «януковщини». Зарплати держслужбовців тоді були ще зовсім мікроскопічні. Але тоді питання — на які прибутки родина чиновника в 2012-му році купляє за 140 тисяч доларів США фешенебельний будинок...»

Видання «Позиція» розмістила матеріал з маркерами чорного піару «Пісні з чужого «Голосу», де серед іншого містяться такі висловлювання: «Якщо хтось забув, у 2007-2008 рр він вже сиджував в українському парламенті, але не протримався і року — написав заяву про складання повноважень. За цей час не подав жодного законопроекту, запропонував усього дві поправки і двічі виступив з трибуни Верховної Ради. Взагалі, явив масам живий приклад того, що іноді краще співати, ніж намагатися брати участь у державних процесах»

Нагадуємо, що згідно з ч. 10 ст. 74 Закону «Про вибори народних депутатів України» забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію - суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)