Повідомлення про майже стовідсоткове псування друкованої політичної агітації кандидата у народні депутати у 97 ВО Павла Різаненка з'явились на сторінках соцмереж самого кандидата. У його штабі повідомили, що у зв'язку з інцидентом, звернулися до правоохоронців.

14 липня в Інстаграмі та на фейсбук-сторінці чинного народного депутата та кандидата у депутати Верховної Ради у 97 ВО від партії «Голос» з'явились повідомлення про глобальне пошкодження друкованої політичної агітації кандидата в окрузі, зокрема у Броварах, Баришівці та Березані та у відповідних районах. У самому дописі йшлося: «Я розумію, що рейтинги засмучують інших кандидатів, але щоб аж так ))) За одну ніч було зіпсовано 90% моїх бордів і сітілайтів. Дивує, що опоненти від виборів до виборів не змінюють свою тактику і наступають на ті самі граблі».

Джерело: скріншот з фб-сторінки Павла Різаненка

Джерело: фейсбук-сторінка «Березань. Березанська міська об'єднана територіальна громада»

Джерело: фейсбук-сторінка «Березань. Березанська міська об'єднана територіальна громада».

У штабі кандидата ОПОРІ повідомили: «Пошкодили не лише борди, а й сітілайти. Вціліли одиниці, які були дуже високі. Пошкодження не лише «пейнтбольні», є і написи, не лише кульки. Зрозуміло, що люди діяли або із спецтехнікою, або з драбиною. Це трапилося в ніч із суботи на неділю. А у п'ятницю у Павла Різаненка був день народження – можливо це таке вітання від опонентів, своєрідне. Довірені особи подали заяви по факту псування передвиборчої агітації, розміщеної на носіях зовнішньої реклами до відділів поліції у Березані, Баришівці і Броварах. Заява про кримінальне правопорушення, ч.2 ст. 157 Кримінального кодексу України – перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу, поєднане з пошкодженням майна».

Як зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області: «Це вже не перший випадок псування передвиборчої агітації, який ми фіксуємо під час цієї виборчої кампанії. І вкотре наголошуємо, що враховуючи соціальну напругу в умовах виборчого процесу, всі його суб'єкти мали б зберігати терпимість одне до одного. Крім того, зазначу, всі кандидати мають рівні умови у веденні виборчої кампанії та існує відповідальність за перешкоджання у здійсненні агітації. Це гарантується Законом України «Про вибори народних депутатів України». А псування агітації може розцінюватись правоохоронними органами саме як фізичне перешкоджання діяльності кандидата. У Кримінальному Кодексі України, а саме у ч. 2 ст. 157, йдеться про те, що перешкоджання здійсненню виборчого права, поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна можуть каратися обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)