У період з 8 по 13 липня в населених пунктах Лисичанськ, Попасна, Новодружеськ та Привілля, які входять до 107 одномандатного виборчого округу (з центром у місті Лисичанську) у місцях масового скупчення людей та у під’їздах багатоквартирних будинків невідомими особами розповсюджувалися газети з ознаками «чорного піару» проти кандидата в народні депутати Сергія Рибалки, який є нардепом (обраний у 2014 році за партійним списком «Радикальної партії Олега Ляшка») і балотується в окрузі як самовисуванець.

Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганської області.

Зокрема, мова йдеться про друкований випуск «7 фактов о Рыбалке», який складається з чотирьох сторінок. Увесь контент видання складається з фотографій кандидата та нібито компрометаційних даних щодо його особистості та його діяльності у Верховній Раді України. Так, зазначається, що Рибалка є спонсором Радикальної партії Олега Ляшка (фото з сауни разом з Олегом Ляшком); добре відомий мешканцям Києва та Дніпра як «рішала і барига»; як голова парламентського комітету з питань фінансів та банківської діяльності причетний до «падіння курсу гривні»; спільно з главою НБУ збанкрутував 84 банки; є фігурантом 7 кримінальних справ щодо несплати податків та відмивання грошей: під час каденції на відпочином на елітних курортах витратив 34 мільйони гривень; ціль балотування до Верховної Ради – депутатська недоторканість.

Як вихідні дані на останній сторінці видання зазначено, що замовником газети є кандидат у нардепи в цьому ж окрузі Олексій Станчевський, надруковано на власному обладнанні накладом у 50 тисяч примірників.

ОПОРІ не вдалося зв’язатися з уродженцем Запорізької області та мешканцем Києва Олексієм Станчевським. Натомість фігурант публікацій «чорного піару», кандидат Сергій Рибалка заявляє, що «…ця газета – є повною видумкою і неправдою про мене як кандидата по 107 округу… Це все недоблогери – проплачені кандидати, які приїхали руйнувати…корупціонери спеціально найняли їх для моєї дискредитації… І таких людей, які заважають своїми брудними технологіями і відвертою неправдою нам працювати, будуть присікатися співробітниками поліції в рамках закону…» 

Крім того, з пабліку кандидата у Facebook стало відомо, що у місті Лисичанську поблизу центрального ринку активісти його команди виявили одного з розповсюджувачів таких газет і передали його до органів Нацполіції.

У поліції ОПОРІ повідомили, що за вказаними фактами триває відповідна перевірка. 

Нагадаємо, що відповідно до частини 10 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: «забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію - суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку», це стосується випадків, коли недостовірність інформації вже встановлена судом.

Натомість частина 7 статті 69 Закону передбачає, що «друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. У той же час, виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, заборонено прямою вказівкою частини 23 статті 74 згаданого закону.

 

 
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)