В окружній виборчій комісії № 124 в центром у місті Сокаль вшосте замінили голову. Олексій Гаврилець не заходів передати документи своєму наступнику і покинув засідання комісії, забравши з собою печатку та ключі від сейфу.  Документи передавали у райвідділі поліції.

13 липня об 11:00 розпочалося засідання окружної виборчої комісії №124 під час якого мали перевірити проміжні фінансові звіти кандидатів у депутати для подальшого відправлення до ЦВК та НАЗК. На нього прийшов Роман Запісоцький, який представився новим головою ОВК і хотів перейняти обов’язки. «Я прийшов перед засіданням. Мене запитали хто я такий, я показав витяг з постанови. В мене скан-копія була скинута від ЦВК на телефоні», - розповів Роман Запісоцький. 

За інформацією членів комісії, керівник ОВК Олексій Гаврилець відмовився передавати документи своєму наступнику за порадою членкині від «Ліберальної партії» Світлани Александрової і покинув зал окружної виборчої комісії. Александрова заперечує, що давала будь-які вказівки голові і додає: «Голова каже раз я вже не маю права бути тут присутнім, то я викреслюю себе з реєстрації. До побачення, я пішов. Почали всі кричати, голова пішов, кворуму не було. Раз засідання не буде, я теж викреслила себе з реєстрації і поїхала». 

За деякий час члени комісії таки зібралися і розпочали засідання, під час якого Роман Запісоцький склав присягу. Також члени ОВК оформили акт про відкриття сейфу, щоб дізнатися чи є там печатка, документація та проміжні фінансові звіти кандидатів у народні депутати, які мали передати до ЦВК. Зазначимо, що в цей день їх так і не передали. 

Оскільки у сейфі не було печатки, члени комісії зателефонували у поліцію. Начальник сектору превенції Сокальського відділення поліції Червоноградського відділу ГУНП у Львівській області Олександр Сідельник розповідає: «Заяву написав новий голова про те, що немає печатки. Опитали всіх присутніх членів ОВК, які були на засіданні. Відомості внесли в єдиний облік. Пробували дзвонити до старого голови, але він не брав слухавку». 

За словами керівника ОВК Романа Запісоцького, його попередник пропонував 13 і 14 липня приїхати йому з Сокаля до Львова і забрати печатку. На що Запісоцький не погодився. «Надійшла інформація, шо він буде в Сокалі і готовий усе передати. Я попросив членів ОВК прийти на засідання (14 липня, - ред.) Ми зібралися,  внесли в порядок денний це питання. Набрав попереднього голову, а він каже, що не прийде, бо вже не член комісії. І він може віддати це в іншому місці. Наприклад, в райвідділі поліції», - додав Запісоцький.  У райвідділ поліції з керівником ОВК прийшли ще декілька членів комісії. Під акт вони отримали печатку і ключ від сейфу. Почути позицію Олексія Гаврильця на цю ситуацію ОПОРІ не вдалося, оскільки він не відповідає на телефонні дзвінки. 

Зазначимо, що в окружній виборчій комісії № 124 вже вшосте замінюють голову.  Спершу згідно з постановою ЦВК №919 від 31 травня була Оксана Мельник від політичної партії «Свобода». Далі Мельник замінили на Марію Березюк від цієї ж політичної партії. Про те, що Березюк є рідною сестрою дружини Олега Махніцького, кандидата у народні депутати (самовисування) у 124 виборчому окрузі, ОПОРА уже писала раніше. Імовірно через те, що було оприлюднено цю інформацію, «Свобода» достроково припинила повноваження Марії Березюк і відмовилися від свого представника у цій ОВК. 26 червня Березюк замінила Лілія Бачинська від фракції «Опозиційний блок», яка зареєстрована в Апараті Верховної Ради. Наступного дня 27 червня політична сила відкликала Бачинську за власним поданням. Взамін головою комісії знову стала Марія Березюк, але цього разу від фракції «Опозиційний блок». Згідно з постановою ЦВК №1530 від 8 липня очолив комісію Олексій Гаврилець. 12 липня його замінили на Романа Запісоцького (постанова ЦВК №1617).  

Конфліктні ситуації в окружній виборчій комісії №124 виникають уже не вперше. Так, 10 липня члени ОВК проголосувала за недопуск до засідання довіреної особи кандидата у народні депутати Остапа Семерака. «Засідання як мені повідомили, вчасно не розпочалося, я запізнилася на хвилин 10, представилася, сказала, що я довірена особа одного з кандидатів. Я вже не раз була на засіданнях, всі члени комісії мене знали, вони бачили моє посвідчення, записували його номер. Я зайшла, перепросила, сказала чи можу присісти, показала своє посвідчення. На що члени комісії відреагували досить позитивно, а один із членів Світлана Александрова почала на підвищеному тоні говорити про те, що я як довірена особа не маю права бути на засіданні ОВК з підстави запізнення», - розповіла Яна Городок.

Далі члени комісії поставили на голосування питання щодо присутності довіреної особи кандидата Семерака. Відтак Яні Городок відмовили бути присутньою на засіданні без попередньої реєстрації.

«Мені важливо бути на засідання, бо там зміни по членах ДВК від кандидата, якого я представляю. І я цього не могла почути. Пані Александрова безпосередньо сказала, що вони не будуть продовжувати засідання поки я не вийду з приміщення. Я вийшла на вулицю і зателефонувала у поліцію, повідомивши про факт порушення моїх прав. Засідання раптово закрили. Приїхала поліція, опитала мене по факту порушення. Голова сказав, що станом на сьогодні він не може давати ніяких пояснень і він бачить у своїх діях нічого незаконного», - додала довірена особа кандидата у народні депутати Яна Городок.

Світлана Александрова не заперечує, що у них з Городок був конфлікт і 10 липня, і 11 липня, коли Яна Городок прийшла забрати протокольне рішення про її недопуск на засідання: «Я розглядала заяви і скарги, які надходять в комісію. Вона просто написала від такої, такої прошу надати мені протокольне рішення, дата і підпис. Я їй пояснила, що ви це оформили не вірно. Ця заява буде без розгляду. Напишіть вірно і вам дадуть на неї відповідь». 

Натомість Яна Городок розповідає, що коли приймали її заяву не було жодних зауважень щодо неналежного її оформлення. Також документ важкого було зареєструвати, бо працівники ОВК не могли знайти журнал, який начебто зник. Протокольне рішення Городок таки отримала. 

Також 11 липня члени комісії в усній формі відмовили офіційній спостерігачці Громадянської мережі ОПОРА у праві ознайомлення з поданнями до складу дільничних виборчих комісій. У зв’язку з цим було зареєстровано запит на отримання інформації про комплектність і правильність оформлення подань суб’єктами виборчого процесу на членів ДВК. На інформаційний запит, який ОПОРА подала 10 липня, в комісії наразі не відповіли.

Ймовірно причина відмови в усній формі спостерігачці мережі ОПОРА є те, що документи неналежно оформлені. Підтвердженням можуть слугувати слова членкині Александрової: «Є дуже багато замін, які вписані руками, а заяви просто друковані і підписувалися в комісії на колінах. Це треба перевірити. Я не те, що прикривала, я думала, що голова упорядкує то все».

Світлана Александрова є членом ОВК від «Ліберальної партії» від 8 липня. Раніше вона була головою окружної виборчої комісії №120 від політичної партії «Нова політика».  Нагадаємо, коли Александрова була керівницею ОВК, комісія не проголосувала за подання спостерігачів ОПОРИ щодо офіційної реєстрації, бо не всі члени прийшли на засідання (14 червня). Днем раніше, коли представники Громадянської мережі ОПОРА навідалася до комісії з проханням зареєструвати подання щодо офіційної реєстрації спостерігачів ОПОРИ, у членів ОВК, які на той момент знаходилися в приміщенні, виникли сумніви щодо підписів у копіях паспортів двох представників мережі ОПОРА.

 

За коментарями звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)