До того, як перші кандидати в народні депутати від Чернівецької області почали писати звернення із заявами про відмову балотуватися, тут було зареєстровано 72 кандидатури. Наразі про небажання брати участь у виборах заявили кандидати з 201, 202 та 204 округів. У 203 окрузі зняття з реєстрації поки немає

Першим про своє небажання брати участь у передвиборчій гонці заявив кандидат у виборчому окрузі №204 Олег Тулюлюк. Він був висуванцем політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». Його було зареєстровано кандидатом в народні депутати 25 червня. 6 липня Олег Тулюлюк подав звернення з заявою про відмову балотуватися. 7 липня Центральна виборча комісія прийняла постанову №1524 про скасування його реєстрації.

Наступного дня від участі в парламентських виборах відмовився Іван Гешко, який балотувався до Верховної Ради України по одномандатному виборчому окрузі №202. На вибори він йшов шляхом самовисування. Івана Гешка зареєстрували кандидатом в депутати 23 червня. 7 липня він написав відповідне звернення до ЦВК, знімаючи свою кандидатуру з виборів. 8 липня постановою Центральної виборчої комісії №1544 його реєстрація була скасована.

На своїй сторінці Facebook Іван Гешко аргументував зняття з парламентських виборів так: «Познайомившись з Максимом Заремським, кандидатом від політичної партії «Слуга Народу» по 202 округу переконався що він буде гідний представник у парламенті, який має величезну підтримку команди Політичної Партіі «Слуга Народу». Ці аргументи і стали для мене ключовими, тому я прийняв рішення зняти свою кандидатуру з виборчих перегонів, щоб не відбирати голоса та не дати можливість пройти старим політикам!!! Прошу підтримати мене всіх тих, хто поділяє мою думку!», – написав Іван Гешко.

10 липня на сайті Центральної виборчої комісії з’явилася інформація про те, що ще двоє кандидатів у народні депутати відмовилися від участі у парламентських виборах. Зокрема, самовисуванка у виборчому окрузі №201 Оксана Продан подала звернення із заявою про відмову балотуватися 8 липня. Вона була зареєстрована кандидаткою в народні депутати 25 червня.

На свої сторінці Facebook Оксана Продан аргументувала відмову так: «Остання соціологія по Чернівцям показала, що мої земляки вже визначились із вибором. І це не я. То ж я знялася з реєстрації кандидаткою в народні депутати», – написала Оксана Продан.

Також стало відомо, що з виборів знімається кандидат від 204 виборчого округу Василь Козак. Він був зареєстрований кандидатом в народні депутати 19 червня та представляв політичну партію «Аграрна партія України». Постановою Центральної виборчої комісії №1576 від 10 липня його реєстрацію було скасовано.

Жоден кандидат не заявив про бажання зняти свою кандидатуру з парламентських виборів у виборчому окрузі №203.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)