Мешканці одного з міст на Львівщині у 121 окрузі отримують платіжки з політичною рекламою від Сергія Жирного. Інший кандидат у цьому ж окрузі Орест Саламаха здав аналізи на наявність в крові наркотичних речовин. А у виборчому окрузі №119 за Михайла Бондара агітують особи у військовій формі.

У липні мешканці Дрогобича отримали платіжки за вивезення побтового сміття з політичною рекламою. З однієї сторони аркуша – розрахунки для споживачів, з іншої - інформація про діяльність Сергія Жирного та закликом «Голосуй за реальні справи. Зробіть правильний вибір – на свою користь. Очистив місто – очищу країну». На квитанції зазначено, хто їх друкував, тираж 25 тисяч та відповідальний за друк Сергій Жирний.

Засновником комунального підприємства «Комбінат міського господарства» є Дрогобицька міська рада. А його керівник Сергій Жирний є кандидатом у народні депутати (самовисування) у 121 виборчому окрузі.

Згідно з пунктом 22 статті 74 Закону України про «Вибори народних депутатів України»  кандидатам забороняється використовувати для проведення передвиборної агітації службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи. 

ОПОРА поцікавилася у Сергія Жирного, чи не вважає він використанням ресурсів за місцем роботи для проведення власної агітації. «Я зараз пішов у відпустку на час передвиборчої агітації без збереження заробітної плати. Ми зробили договір, я проплатив за цю рекламу з виборчого фонду. Все буде у фінансовому звіті. З минулого місяця ми почали таку практику. Було оголошення, що ми приймаємо будь-яку рекламу на платіжках, маємо свій наказ. Нам треба на комбінат додаткові кошти. Вирішили скористалися цим», - розповів Жирний.

На уточнююче запитання чи зверталися інші кандидати в комунальне підприємство щодо розміщення своєї реклами на платіжках, Сергій Жирний відповів, що не володіє такою інформацію.

Мережа ОПОРА також отримала від дрогобичан платіжки за травень за вивезення побутового сміття від «Комбінату міського господарства». На них справді є реклама компаній, які займаються дизайном бруківки. Також вказано і номер телефону за яким можна замовляти рекламу.

«Дивина в країні війна, а військові займаються агітацією людей селами Радехівщини... Агітатори обливають конкурентів брудом. Це називається чесна боротьба...?», - допис з таким змістом користувачка соцмережі Facebook опублікувала у групі «Радехівська ОТГ».

На відео чоловік у військовій формі роздає агітаційні матеріали 10 липня у селі Берлин, на яких є зображений Михайло Бондар. Він є чинним депутатом та кандидатом у нардепи від політичної партії «Європейська Солідарність» у 119 виборчому окрузі.

Чоловік під час розмови з місцевими згадує про Тараса Мацюка: «Я вам кажу так подивитися, всі кажуть ми такі бідні. – А то той Мацюк? – Він приїхав сьогодні на машині, яка коштує 80 тисяч доларів. Бідна людина. Приїхав каже то помагаємо, тому поможемо». Мацюк також кандидує у виборчому окрузі №119 (самовисування).

Михайло Бондар підтвердив ОПОРІ, що це його агітатори. За його словами чоловік, хоч у формі Збройних Сил України, але зараз не є на службі: «Це мої побратими поприїжджали. Мене, на жаль, не було там, бо я на засіданні в Києві. Демобілізовані хлопці, які приїхали мене підтримати, самі родом з Коломиї. А чому ні (Чому чоловік у військовій формі? – ред.). Ці хлопці знають мене з передової, я з ними був під Дебальцево і ми разом пройшли все пекло в той період. Люди дивляться за моєю роботою у Верховній Раді, вирішили допомогти. Просто побратими».  

На уточнююче запитання чому військовий згадує про конкурента Бондара, він відповів: «Я нікому не говорю коментувати чи одного, чи другого опонента мого. Діло в тому, що більшість моїх бійців, це хлопці, які пройшли Майдан і зразу пішли на фронт. Ми з Тарасом пересікалися тут на Майдані. Може ті хлопці також пересікалися з ним і мають свою думку про нього. Я того не знаю. Я не говорю ні про Тараса, нікого не обливаю брудом».

8 липня Орест Саламаха здав кров у комунальному закладі обласної ради «Львівському обласному медичному центрі превенції та терапії узалежнень». Він про це написав на своїй сторінці у соціальній мережі: «Я аналізи здав, а ти, кандидат? Нагадаю, здати аналізи на наркотики! Має зробити кожен кандидат у народні депутати. І це має бути прописано в Законі»,

Саламаха є кандидат у народні депутати у 121 виборчому окрузі від політичної партії «Слуга народу». Згідно з документами, які він опублікував в мережі, медики не виявили у його крові наркотичних речовин. Кандидат також зазначає, що після парламентських виборів зобов’язується подати таку ініціативу для майбутніх претендентів на політичні посади.

Під час спілкування у соціальних мережах Орест Саламах коротко зазначив ОПОРІ: «Зробив це після вихідних, щоб ні в кого не було сумнівів. Здоровий депутат – здорова нація».

Орест Саламаха також запустив челендж #здоровийдепутатздорованація. На уточнююче запитання чи уже хтось з інших кандидатів згодився брати у ньому участь, він відповів, що не знає.

Нагадаємо, Володимир Зеленський 3 квітня, як кандидат на пост Президента, висунув вимогу медичної експертизи для себе і Петра Порошенка, як передумову дебатів між ними, щоб «довести народові, що серед них не має ні алкоголіків, ні наркоманів». Однак, така процедура не є обов’язковою згідно закону, лише з їх власної ініціативи.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області наголошує:

«Особливість парламентських виборів за паралельною виборчою системою полягає у високій конкурентності в одномандатних виборчих округах. Спостереження підтверджує факт того, що кандидати у депутати активно використовують різні форми передвиборчої агітації, деякі з яких є сумнівними з точки зору виборчого законодавства. Проте, на жаль, воно не завжди містить однозначну відповідь на питання про легальність окремих форм агітації. Разом з тим, кандидати у депутати щоразу придумують нові і часом несподівані форми донести до виборців свою позицію. Хоча Закон не містить прямої заборони для агітації військовослужбовців або осіб у військовій формі, проте з точки зору демократичної практики та відстороненості державних інститутів це слід розглядати як сумнівну практику. Хоча виборче законодавство дозволяє службовцям агітувати у позаробочий час у приватному порядку, проте використання військової форми може вводити в оману та є невипадковим, оскільки має відігравати підсилюючий емоційний ефект на виборців у контексті російсько-української війни. Крім цього використання військової форми є регламентовано українським законодавством і не може використовуватись у довільний спосіб.

У випадку з агітацією на зворотній стороні платіжок від комунального підприємства, директором якого є кандидат у народні депутати, то це не лише оригінальний спосіб використання нетипового носія для політичної реклами, але й форма передвиборчої агітації, що межує з ознаками зловживання службовим становищем і створення виняткових для себе й нерівних умов для інших суб'єктів виборчого процесу на право скористатися аналогічною можливістю. Хоча Закон забороняє розміщувати агітацію на будівлях і в приміщеннях державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності (частина 5 статті 74), проте нічого не говорить про послуги, які вони офіційно надають. Посилаючись на внутрішній документ з надання рекламних послуг, навряд чи комунальне підприємство має право розміщувати саме політичну рекламу або матеріали передвиборної агітації  на загальних умовах, тим більше в інтересах свого керівника. Враховуючи, що платіжка обов'язково потрапить до квартири кожного мешканця міста, то ця обставина ставить під сумнів допустимість такої форми передвиборчої агітації. Крім цього, та обставина, що практика розміщення реклами на зворотній стороні платіжок була започаткована лише місяць перед початком виборчого процесу може бути ознакою передвиборчо вмотивованого рішення в інтересах директора, який знав про своє рішення балотуватися до Верховної Ради. А це може бути підтвердженням проблеми створення не рівних умов для інших учасників виборчого процесу».

 

За коментарями звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)